ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα-Τουρκία:Οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, η Ειδομένη και ο Καμμένος

16:40 - 14 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Ελλάδα-Τουρκία:Οι συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο, η Ειδομένη και ο Καμμένος
Τεταμένη φαίνεται να είναι η ατμόσφαιρα ανάμεσα στις στρατιωτικές ηγεσίες των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας. Η ελίτ των Ενόπλων Δυνάμεων από το πρωί βρίσκεται σε ετοιμότητα και διενεργεί άσκηση στα βόρεια σύνορα με τα Σκόπια, αλλά και στο βορειοανατολικό Αιγαίο στην περιοχή Χίου – Οινουσών. Την ίδια ώρα οι γείτονες συνεχίζουν τις προκλήσεις τους με αυξανόμενο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες.

Στο πλαίσιο των συνεχών τουρκικών προκλήσεων που λαμβάνουν χώρα κυρίως το τελευταίο τριήμερο πάνω από το Αιγαίο, το πρωί διετάχθη η δύναμη ταχείας αντίδρασης βορείου τομέα του Στρατού, γνωστή και ως δύναμη «Δ» να ξεκινήσει άσκηση ετοιμότητας. ενώ ταυτόχρονα δόθηκε εντολή και για την ενεργοποίηση της αεράμυνας στην περιοχή όπου οι Τούρκοι καθημερινά προβαίνουν σε προκλητικές ενέργειες.

Την ίδια ώρα ξεκίνησαν ασκήσεις από τις μονάδες της 96 ΑΔΤΕ οι οποίες επικεντρώθηκαν στην εκτέλεση Βολών Πυροβολικού Μάχης και Αντιαεροπορικού Πυροβολικού.

Ωστόσο οι ενέργειες αυτές δεν είναι οι μόνες. Το σκηνικό δείχνει να κλιμακώνεται καθώς  σύμφωνα με το Onalert, η νησίδα Παναγιά είχε στελεχωθεί τις τελευταίες ημέρες με καταδρομείς, λόγω της ολοένα αυξανόμενης τουρκικής πρόκλησης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική πλευρά απαντά με άσκηση ετοιμότητας στους προκλητικούς γείτονες, ωστόσο, αυτή τη φορά το μείγμα είναι διαφορετικό.

Γνωστός ο τρόπος

Γνωστή είναι η τακτική των Τούρκων οι οποίοι προσπαθούν να επωφεληθούν από το παραμικρό.

Μάλιστα στην παρούσα φάση επιλέγουν μια στιγμή κατά την οποία έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου, θέλοντας προφανώς να δείξουν ότι τη διεκδικούν, ενώ παρά την ανάπτυξη ελληνικών δυνάμεων και τη διενέργεια ασκήσεων δεν πτοούνται και συνεχίζουν με αμείωτους ρυθμούς τα… παιχνίδια τους. Ωστόσο μετά τις έξι χθεσινές παραβιάσεις , σήμερα επέλεξαν να στείλουν τέσσερις φορές, ξανά πάνω από τη νήσο Παναγιά, πολεμικά αεροσκάφη.

Μάλιστα από χθες οι Τούρκοι πιλότοι άρχισαν ξανά να εμπλέκονται σε αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά που σπεύδουν να τους αναχαιτίσουν.

Τι τρέχει με την Ειδομένη;

Ερωτηματικά και μάλιστα εύλογα δημιουργεί η διαταγή ανάπτυξης δυνάμεων στα βόρεια σύνορα και μάλιστα μια ανάσα από το φράκτη στην Ειδομένη με ελικόπτερα του Στρατού να πετούν στην περιοχή και χερσαίες δυνάμεις να αναπτύσσονται.

Η ανάπτυξη δυνάμεων μόνο για ψυχολογικούς και λόγους τόνωσης του ηθικού των κατοίκων μοιάζει τουλάχιστον υπερβολική καθώς σε καμία περίπτωση δεν απειλείται η ελληνική επικράτεια από τις σκοπιανές δυνάμεις, ενώ το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών εύκολα μπορεί να τονωθεί με την ενίσχυση της παρουσίας της αστυνομίας. Η κίνηση αυτή δημιουργεί αρκετά ερωτήματα για τους στόχους της, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι τώρα μετά βίας έβλεπε κανείς επέμβαση ακόμη και της ΕΛ.ΑΣ. στα επεισόδια που δημιουργούνταν από μετανάστες και πρόσφυγες στη μεθόριο με τους Σκοπιανούς.

Ίσως η στρατιωτική στολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου και η… ετοιμότητα που επιδεικνύει είναι η απάντηση σε αυτά τα ερωτηματικά…

Λάμπρος Κατσαρός

Τελευταία τροποποίηση στις 17:02 - 14 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.