ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποκλειστικό: Τους κάνανε ...αόρατους λόγω Πάπα!

18:58 - 22 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Αποκλειστικό: Τους κάνανε ...αόρατους λόγω Πάπα!
Απέκρυψαν την έκτακτη επίσκεψη κλιμακίου της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης(CPT) στην Λέσβο (13-18 Απριλίου) και δεν εξέδωσαν ούτε...ανακοίνωση, για τις συναντήσεις που είχαν τα μέλη της Επιτροπής με τον Μουζάλα, τον Τόσκα και την αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

Προφανής αιτία της απόκρυψης της επίσκεψης και των υψηλών συναντήσεων των μελών της CPTσε Λέσβο και Αθήνα, να μην χαλάσει η επικοινωνιακή “μανέστρα” που είχε στηθεί από το Μαξίμου, ενόψει της επίσκεψης του Πάπα και των ανώτατων ιεραρχών της ελληνικής εκκλησίας στην Λέσβο (15-17 Απριλίου).

 

Ωστόσο, όπως επεξηγεί σήμερα η Επιτροπή, τα μέλη της πήγαν στα hotspots της Λεσβου, για να εξετάσουν την κατάσταση των αλλοδαπών που στερούνται την ελευθερία τους, τις νόμιμες εγγυήσεις που τους προσφέρονται για την παραμονή τους καθώς και την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που έχουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο νησί.

 

Οι εμπειρογνώμονες της CPT, αποκαλύπτεται ότι επισκέθηκαν κέντρα κράτησης και “φιλοξενίας” προσφύγων στη Λέσβο, την Χίο, μίλησαν με τις αστυνομικές αρχές στα δύο αυτά νησιά και συνομίλησαν κατ ιδίαν με τους κρατούμενους αλλοδαπούς και τις οικογένειες τους.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία της CPT παρουσίασε και τις προκαταρκτικές της παρατηρήσεις απ αυτήν την επίσκεψη στον αναπληρωτή υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Ιωάννη Μουζάλα, και τον αναπληρωτή υπουργό προστασίας του πολίτη Νικόλαο Τόσκα.

 

Αναφερόμενοι στην κινητικότητα που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τους στην Ελλάδα, τα μέλη της Επιτροπής, γνωστοποιούν ότι επισκέφθηκαν την Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, μίλησαν με αξιωματούχους των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εξωτερικών και αντάλλαξαν απόψεις με την Υπηρεσία Ασύλου και το Γραφείο της Υπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, τους Γιατρούς του Κόσμου, τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και εκπροσώπους Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

 

Στο κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων συμμετείχαν οι Anton VAN Kalmthout και Τζούλια Kozma, μέλη της CPT, ο εκτελεστικός γραμματέας της Επιτροπής Jeroen SCHOKKENBROEK, και ο Sebastian Ριτς από την Γραμματεία της CPT, επικουρούμενοι από τον Alan MITCHELL, γενικό ιατρό.

 

Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.