ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρευνα: Δύσπιστοι οι Έλληνες για τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς

12:49 - 24 Απρ 2016 | Ειδήσεις
Έρευνα: Δύσπιστοι οι Έλληνες για τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς
Η δυσπιστία έναντι των δημοκρατικών θεσμών και των φορέων τους αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής συμπεριφοράς των Ελλήνων και ιδίως των νέων με βάση νέα έρευνα που δημοσιεύει η «Καθημερινή».

Περίπου ένας στους δύο ερωτώμενους( 47%) θεωρεί πως τον εκφράζει η φράση «έχουμε δημοκρατία μόνο στο όνομα και όχι στην ουσία». Ανησυχητικό είναι επίσης ότι ένας στους πέντε (18%) θα προτιμούσε λιγότερη δημοκρατία και περισσότερη ευημερία ποσοστό που μεγαλώνει μεταξύ των ανθρώπων με χαμηλή μόρφωση.

 

Μόνον ένας στους τρεις (32%) απαντά ότι τον εκφράζει τη θέση πως η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα. Η κρίση εμπιστοσύνης έναντι του πολιτικού συστήματος αποτυπώνεται στην απαξίωση που εκδηλώνει σημαντικό τμήμα για τις εκλογές. Το 45% των ερωτώμενων θεωρεί πως η συμμετοχή στις εκλογές είναι χωρίς σημασία γιατί τελικά γίνεται ότι θέλουν οι ξένοι. Αντίθετα το 44% απάντησε πως οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές γιατί καθορίζουν το μέλλον.

 

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως η κρίση εμπιστοσύνης στη δημοκρατία είναι εντονότερη στους νέους. Περισσότεροι από 6 στους 10 πιστεύουν πως έχουμε δημοκρατία κατ όνομα. Η ίδια ηλικιακή ομάδα θεωρεί κατά πλειοψηφία 50% ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι χωρίς σημασία.

 

Τα αρνητικά αισθήματα δείχνουν να χαρακτηρίζουν τη σχέση ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική ελίτ. Το 51% των πολιτών δηλώνει πως αισθάνεται οργή ή αηδία για τους βουλευτές και μόλις 11% σεβασμό. Η απαξίωση αγγίζει και τον πρωθυπουργικό θεσμό καθώς μόλις ένας στους 4 δηλώνει πως αισθάνεται σεβασμό γι αυτόν.

 

Αντίθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η πλειοψηφία των ερωτώμενων αισθάνεται σεβασμό για τους αστυνομικούς κατά 52%, και τους δικαστές κατά 44%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.