ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bild: Plan B της ΕΕ για το προσφυγικό

15:39 - 09 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Bild: Plan B της ΕΕ για το προσφυγικό
Plan B σε περίπτωση που τελικά ναυαγήσει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας επεξεργάζεται ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σχέδιο που προκαλεί ανησυχία για τη χώρα μας...

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Ρolitico, επικαλούμενο τη γερμανική εφημερίδα Bild, η ΕΕ εργάζεται για την εξεύρεση εναλλακτικού σχεδίου περιορισμού των προσφυγικών ροών χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι ο Ερντογάν μπορεί να κάνει πίσω και να μην εφαρμόσει τη συμφωνία.

 

Σύμφωνα με «Ευρωπαίο υπουργό» που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, εάν η συμφωνία μεταξύ 'Αγκυρας και Βρυξελλών ναυαγήσει, θα προωθηθεί λύση ώστε να κρατηθούν στα ελληνικά νησιά όσοι ζητούν άσυλο. 'Ετσι, θα αποσυμφορηθεί η κίνηση προσφύγων - μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας και όσοι δεν παίρνουν άσυλο θα στέλνονται απευθείας από τα νησιά πίσω στις χώρες τους.

 

Η Ε.Ε., επίσης, θα κόψει την προβλεπόμενη χορήγηση 6 δισ. ευρώ ως βοήθεια προς την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, όπως γράφει η Bild. Στον αντίποδα, τα χρήματα αυτά θα πάνε στην Ελλάδα.

 

Η ανησυχία των Ευρωπαίων έχει αυξηθεί από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας ο Αχμέντ Νταβούτογλου, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της συμφωνίας. Μάλιστα, όπως έγραψε η Die Welt, ο Νταβούτογλου είναι σε «στενή επικοινωνία» με την 'Ανγκελα Μέρκελ.

 

Ανησυχία προκαλεί, επίσης, η δήλωση του Ερντογάν την Παρασκευή, ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, μολονότι αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την κατάργηση της βίζας. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει η Bild, ο Ερντογάν θα μπορούσε θυμωμένος να ανοίξει και πάλι τα σύνορα, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν στην Ε.Ε.

 

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Οτι όλοι όσοι έρχονται στα νησιά του Αιγαίου θα μένουν εκεί, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα, καθώς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα εγκλωβίζονται στα νησιά. Ουσιαστικά, δηλαδή, το σχέδιο προβλέπει τη μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε απέραντα και μόνιμα hotspots...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.