ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεπικοινωνίες: Η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της για τις συγχωνεύσεις

10:12 - 12 Μαϊ 2016 | Ειδήσεις
Τηλεπικοινωνίες: Η Κομισιόν σκληραίνει τη στάση της για τις συγχωνεύσεις
Πιο σκληρή στάση απέναντι στις συγχωνεύσεις τηλεπικοινωνιακών ομίλων φαίνεται πως υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως και στην επιδίωξη των μονοπωλίων να περιορίσουν την πρόσβαση των μικρότερων «παικτών» του κλάδου στα δίκτυα νέας γενιάς.

Ειδικότερα, χθες η Επίτροπος Ανταγωνισμού Margrethe Vestager μπλόκαρε τη συμφωνία συγχώνευσης των βρετανικών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας O2 και Three, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» ότι ο περιορισμός των εταιρειών από τέσσερις σε τρεις θα περιόριζε τις επιλογές των Βρετανών καταναλωτών και θα οδηγούσε σε αυξήσεις τιμών.

 

«Το να επιτρέπαμε στην Hutchison να εξαγοράσει την O2 με τους προτεινόμενους όρους θα ήταν κακό για τους καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και κακό για τον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην χώρα. Οι διορθωτικές προτάσεις που πρόσφερε η Hutchison δεν ήταν αρκετές για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο», σημείωσε η Επίτροπος.

 

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, ο Γερμανός επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία, Gunther Oettinger, δηλωσε πως οι Βρυξέλλες ξεκινούν έρευνα για να διαπιστώσουν αν η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών του Βερολίνου (BNetzA) έπραξε ορθώς όταν επέτρεψε στην Deutsche Telekom να αναβαθμίσει το δίκτυό της με κανόνες που «πιθανώς» περιορίζουν σημαντικά την πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στις υποδομές νέας γενιάς.

 

Να σημειωθεί ότι η Deutsche Telekom προωθεί την εφαρμογή μιας τεχνολογίας γνωστής ως vectoring που επιτρέπει την αναβάθμιση των υφισταμένων δικτύων χαλκού ώστε να παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με ταχύτητα μέχρι και 100 Mbps, αλλά μόνο όταν συνδυαστούν μαζί πολλά τέτοια χάλκινα καλώδια. Την εφαρμογή της ίδιας τεχνολογίας προωθεί και ο ΟΤΕ.

 

Οι εξελίξεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην Ελλάδα. Εν μέσω φημών για εξαγορά της Cyta Hellas, η Margrethe Vestager δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει τον περιορισμό των «παικτών» στις τηλεπικοινωνίες από τέσσερις σε τρεις.

 

Μαρία Μιχάλη

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.