ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρλανδία: Η χώρα που κάθε πολιτικός πρέπει να επισκεφτεί...

11:20 - 18 Μαϊ 2016 | Aγορές

Οκτώ χρόνια μετά από την τραπεζική κρίση η οποία προήλθε από το σκάσιμο της φούσκας του real estate, φαίνεται ότι η Ιρλανδία έχει κάνει τη μεγάλη επιστροφή. Η ιρλανδική οικονομία αναπτύσσεται με απίστευτους ρυθμούς, καθώς τόσο οι εξαγωγές όσο και η εσωτερική ζήτηση αυξάνονται.

Την ώρα που η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με 1,6% για το 2015, η Ιρλανδία σημείωσε αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,8% όπως ανακοίνωσε και το CSO (στατιστική υπηρεσία). Η Ιρλανδία είναι με διαφορά η περισσότερο αναπτυσσόμενη χώρα της Ευρωζώνης αλλά και του κόσμου. Σύμφωνα με τη Eurostat, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση 42% σε ετήσια βάση την ώρα που στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 2,8%.

Η Ιρλανδία ηγείται του δρόμου ανάπτυξης στην οικονομικά ασταθή Ευρωζώνη και αναμένεται να επαναλάβει ανάλογες επιδόσεις και για το 2016. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η μεγάλη επιστροφή έγινε μόλις δυο χρόνια μετά από την είσοδο του ΔΝΤ και το bailout των $67 δισ.

Όπως και με κάθε χώρα που αναπτύσσεται με τόσο μεγάλο ρυθμό, έχουν υπάρξει και νέες προειδοποιήσεις για μια νέα φούσκα. Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι η ανάπτυξη έρχεται από επενδύσεις και από τεράστια projects. Η Ιρλανδία είναι η βάση των αμερικανικών εταιριών τεχνολογίας, ενώ εκεί μετακομίζουν και οι φαρμακευτικές. Με απλά λόγια, οι μεγαλύτεροι κλάδοι των αγορών παγκοσμίως.

Αν το ΑΕΠ της χώρας ήταν αρκετά μεγαλύτερο από τα $251 δισ. θα λέγαμε ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης οφείλεται στην Ιρλανδία. Όμως οφείλεται στη Γερμανία. Λόγω μεγέθους, όμως γιατί στα οικονομικά στοιχεία, η Γερμανία χρειάζεται τη δική της Τρόικα...

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.