ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα ύψη το short selling στις αυστραλιανές τράπεζες

11:22 - 23 Μαϊ 2016 | Aγορές

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία είναι εξόχως ανησυχητικό και μας προϊδεάζει για αρνητικές καταστάσεις. Έμπειροι αναλυτές μιλούν για «μασκάρεμα» των ισολογισμών στις αυστραλιανές τράπεζες, γεγονός που έχουν αντιληφθεί τα hedge funds και έχουν προχωρήσει σε μεγάλες θέσεις short. Πολλοί βρίσκουν αντιστοιχία με τις κινήσεις πριν από το σκάσιμο των αμερικανικών τραπεζών. Κίνηση που είχε ερμηνευτεί ως το “big short”.

Τα θεμελιώδη δεδομένα προετοιμάζουν για το σκάσιμο της φούσκας κατοικίας στην Αυστραλία. Τα αυστραλιανά νοικοκυριά είναι από τα πλέον υπερχρεωμένα στον πλανήτη με βάση το λόγο χρέους/εσόδων. Προκειμένου να υπάρξει λίγος ακόμα αέρας για να διατηρεί τη φούσκα, η RBA μείωσε τα επιτόκια στο 1,75% και δεν αποκλείεται να συνεχίσει τις μειώσεις. Ακόμα και οι εποπτικές αρχές, δέχονται κριτική ότι κλείνουν τα μάτια σε περιπτώσεις δανεισμού οι οποίες είναι ακόμα και παράνομες. Οι τιμές κατοικιών, μετά από χρόνια ανόδου, είναι πιο ασταθείς από ποτέ.

Το γεγονός ότι είναι φούσκα, δε σημαίνει ότι θα σκάσει και άμεσα, προειδοποιούν οι αναλυτές. Θα σκάσει, όπως όλες οι φούσκες, αλλά στην ώρα της. Μέχρι τότε τα hedge funds θα προχωρούν είτε σε επιθετικότερες πωλήσεις είτε σε μεγάλες ζημιές και σε πρόωρη αποχώρηση.

Τα δάνεια των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών της Αυστραλίας έχουν σημειώσει κατακόρυφη αύξηση τα τελευταία χρόνια. Και οι ίδιες όμως έχουν γίνει πολύ μεγάλες, με την αξία του ενεργητικού τους να είναι στα 220% του ΑΕΠ. Τα hedge funds έχουν δει την ευκαιρία και έχουν διπλασιάσει τις θέσεις πώλησης. Οι θέσεις short στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν σημειώσει αύξηση 50% το 2016 στα $6,50 δισ. ενώ από το 2014 η αύξηση των κερδοσκοπικών θέσεων πλησιάζει το 350%.

Φυσικά, οι μετοχές των τραπεζών έχουν ενισχυθεί σημαντικά με αποτέλεσμα τα hedge funds να καταγράφουν μεγάλες απώλειες. Όμως έχουν υπομονή και περιμένουν τις κατάλληλες ειδήσεις. Όπως για παράδειγμα μια υποβάθμιση, όπως αυτή που ακούγεται ότι έρχεται από τη Moody’s. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.