ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «καλό» σενάριο για τον S&P 500

13:45 - 17 Ιουν 2016 | Aγορές

Ο αμερικανικός δείκτης έχει επιδείξει μια εκπληκτική αντοχή και από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, παραμένει σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά του υψηλά, δίχως να δείχνει ιδιαίτερη δυναμική πτώσης. Και κάθε φορά που υπάρχει μια προσπάθεια για χαμηλότερα επίπεδα, οι αγοραστές επεμβαίνουν αποφασιστικά. Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των traders/επενδυτών είναι bearish στην αγορά, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό παράγοντα που οδηγεί σε αδυναμία πωλήσεων. Οι περισσότερες εκτιμήσεις θέτουν ως στόχο τις 1.970 και τις 1.880 μονάδες και όχι υψηλότερα επίπεδα όπως, οι 2.200 ή 2.400 μονάδες.

Από το παρελθόν, έχει αποδειχθεί απαράβατος ο νόμος που θέλει σημαντικές αλλαγές στη μακροπρόθεσμη τάση να συμβαίνουν όταν υπάρχει ιδιαίτερη αισιοδοξία ή απαισιοδοξία μετά από μεγάλες ανοδικές ή πτωτικές περιόδους, αντίστοιχα.

Πέρα από όλα αυτά, υπάρχουν κι άλλες θεωρίες και άλλες μέθοδοι αποτίμησης που πιθανόν να έχουν μεγαλύτερο πλεονέκτημα στη φάση αυτή.

Πέρσι, ο Warren Buffett, είχε πει ότι οι μετοχές θα είναι ακριβές όταν τα επιτόκια θα επιστρέψουν σε «κανονικά» επίπεδα. Για όσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, οι μετοχές θα είναι φθηνές. Πρόκειται για μια εξαιρετική παρατήρηση που έχει ιδιαίτερο νόημα. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο επίπεδο επιτοκίων θεωρείται «κανονικό».

Δεδομένου ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό είναι στο 2,0%, αν προσθέσουμε και ένα ακόμα 2,0% για τα πραγματικά επιτόκια, τότε το 4,0% θεωρείται ένα «κανονικό» επίπεδο για τις αποδόσεις των ομολόγων. Φυσικά, οι αποδόσεις των αμερικανικών treasuries πηγαίνουν από χαμηλό σε χαμηλό και όπως όλα δείχνουν μετά και από τις νέες εκτιμήσεις της Fed για τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, οι αποδόσεις θα οδηγηθούν ακόμα χαμηλότερα.

Πως αυτό όμως επηρεάζει τις μετοχές;

Η τρέχουσα μερισματική απόδοση του S&P 500 είναι 2,0% και φυσικά είναι πολύ πιο δελεαστική από το 1,5% των treasuries που πιθανότατα στους επόμενους μήνες θα είναι χαμηλότερο. Τα ομόλογα θα πρέπει να περάσουν πάνω από το 2,0% προκειμένου να γίνουν ελκυστικότερα από τις μετοχές ή οι μερισματική απόδοση θα πρέπει να σημειώσει πτώση, που για να γίνει αυτό υπό τις τρέχουσες συνθήκες θα πρέπει να δούμε άνοδο πάνω από 15% στον S&P 500.

Και αν στην εκτίμηση αυτή προσθέσουμε και την αύξηση κατά 6,0% που προβλέπεται φέτος για τα μερίσματα, φτάνουμε στο 21%. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σενάριο το οποίο έχει ισχυρή θεωρητική βάση και μένει να δούμε αν άλλοι παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν το σενάριο αυτό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.