ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο για την αποκατάσταση της Φυλής στα πρότυπα του Τελ Αβίβ

21:47 - 11 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Σχέδιο για την αποκατάσταση της Φυλής στα πρότυπα του Τελ Αβίβ
Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πάρκο στον κόσμο η Hiriya στο Τελ Αβίβ ήταν πριν λίγα χρόνια μια τοξική χωματερή άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών;

Και όμως το περιβαλλοντικό πάρκο Hiriya που αποτελεί σήμερα πρότυπο και πόλο έλξης για όλον τον κόσμο από το 1952 έως και το 1999 αποτελούσε εστία μόλυνσης και ντροπή για την πόλη του Τελ Αβιβ.

 

Γι’ αυτό και όχι άδικα οι Ισραηλινοί αποκαλούσαν το χώρο «σκουπιδοβουνό» ή το βουνό με τα «σκατά». Η εκτεταμένη μόλυνση της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα, οι χιλιάδες γλάροι και άλλα πουλιά που πετούσαν πάνω από τη χωματερή βάζοντας σε κίνδυνο τις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας αλλά και οι εντονότατες διαμαρτυρίες των Ισραηλινών οδήγησαν στο να ληφθεί η απόφαση να σταματήσει η ρίψη αποβλήτων στο βουνό.

Το 2001 ξεκινά η διαδικασία αποκατάστασης της τοξικής χωματερής. Προκηρύσσεται διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και διενεργούνται εξαντλητικές μελέτες οι οποίες καταλήγουν σε νέα ιδιαιτέρως φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης.

 

Δημιουργείται ένας χώρος - πρότυπος πρασίνου ο οποίος υποδέχεται πάνω από 150.000 επισκέπτες το χρόνο ενώ ταυτόχρονα γίνεται πλήρης οικονομική αξιοποίηση των αποβλήτων.

 

Στο πάρκο γίνονται καθημερινά δεκάδες δράσεις. Σχολεία λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς ανακύκλωσης, γίνονται ειδικά σεμινάρια για γονείς και επιχειρήσεις , διοργανώνονται συναυλίες στην κορυφή του βουνού με θέα την πόλη, υπάρχει αναψυκτήριο, μονοπάτια πεζοπορίας, ποδηλασίας, στο κέντρο του πάρκου δεσπόζει μια υπέροχη τεχνητή λίμνη με ανακυκλούμενο νερό και τροπικά φυτά ακόμα και ζωολογικός κήπος.

Την ίδια ώρα οι Ισραηλινοί αξιοποιούν στο έπακρον τα σκουπίδια με διαλογή και ανακύκλωση. Αυτή τη στιγμή στη Χιρίγια γίνεται διαλογή 3000 τόνων οικιακών απορριμμάτων, 1500 τόνων οικοδομικών υλικών και 250 τόνων οργανικής ύλης.

Τα σκουπίδια μετατρέπονται σε καύσιμα, λίπασμα, ηλεκτρική ενέργεια, νερό άρδευσης μέχρι και έπιπλα κήπου.

Το μοντέλο αυτό ανάπλασης θέλει να ακολουθήσει και ο Δήμος φυλής, να μετατρέψει δηλαδή τη χωματερή - απειλή για τη δημόσια υγεία των Άνω Λιοσίων και της Φυλής σε πάρκο.

Ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς με τον γενικό γραμματέα του ΕΣΝΑ Γιάννη Δρίβα και αντιπροσωπεία του δήμου επισκέφθηκαν το πάρκο Χιρίγια προσκεκλημένοι του προέδρου του φορέα διαχείρησης αποβλήτων του Τελ Αβίβ και αντιδημάρχου της πόλης Doron Sapin ο οποίος μαζί με τον οικονομικό διευθυντή Amos Rabin παρουσίασαν στην αντιπροσωπεία του Δήμου Φυλής όλα τα στάδια της "μεταμόρφωσης" της Χιριγια από ανεξέλεγκτη χωματερή σε "περιβαλλοντικό θαύμα".

Αυτή τη στιγμή η αποκατάσταση του χώρου αποτελεί case study παγκοσμίως ενώ όταν ολοκληρωθεί όλο το project θα καταλαμβάνει έκταση τρεις φορές μεγαλύτερη από το Central Park της Νέας Υόρκης.

"Ξεναγηθήκαμε και μείναμε άναυδοι βλέποντας την ανάπλαση στη χωματερή της Χίριγια και συμφωνήσαμε το Φθινόπωρο να προχωρήσουμε σε σύμφωνο συνεργασίας των δυο φορέων Ισραήλ και Ελλάδας ώστε να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση της χωματερής των Άνω Λιοσίων και του δήμου Φυλής" δήλωσε ο κος Παππούς.

Στο ΧΥΤΑ της Φυλής καταλήγουν 6000 τόνοι απορριμμάτων ημερησίως. Η περιοχή που αποτελεί ανοιχτή πληγή για την Αττική "υποδέχεται» το 90% των απορριμμάτων της Αττικής και περίπου το 40-45% των απορριμμάτων της χώρας χωρίς καν να τεθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης των έργων διαχείρισης απορριμμάτων.

Η διάρκεια ζωής του υφιστάμενου ΧΥΤΑ εξαντλείται μέσα στην επόμενη τριετία λένε παράγοντες του ΕΔΣΝΑ και οι χωροταξικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί περιορισμοί καθιστούν την πιθανότητα επέκτασης του ανύπαρκτη.

Η Δυτική Αττική κοινωνικά, οικονομικά και θεσμικά τελεί υπό "ομηρία" καθώς η κατάσταση από άποψη ποιότητας περιβάλλοντος και συνθηκών διαβίωσης ειναι τραγική.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σε ακτίνα 5 χιλιομέτρων επηρεάζονται 25.000 στρέμματα της έκτασης του οικιστικού ιστού , έξι καλλικρατικών δήμων και περίπου 95.000 κάτοικοι, ενώ αντίστοιχα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων επηρεάζονται 125.000 στρέμματα της έκτασης του οικιστικού ιστού, είκοσι καλλικρατικών δήμων και περίπου 755.000 κάτοικοι!!!

Το πετυχημένο παράδειγμα ατού Τελ Αβίβ θέλει να υιοθετήσει ο Δήμος Φυλής.

"Το Φθινόπωρο θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και θα ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες για την αποκατάσταση της χωματερής σε ένα πάρκο παρόμοιο με αυτό της Χιρίγια" τόνισε ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:10 - 12 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.