ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Ελλάδα και τη Βρετανία οι μεγαλύτερες μειώσεις μισθών

17:55 - 27 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Στην Ελλάδα και τη Βρετανία οι μεγαλύτερες μειώσεις μισθών
Έλληνες, Πορτογάλοι και Βρετανοί εργαζόμενοι αποδεικνύεται ότι είναι οι μοναδικοί, τουλάχιστον μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ, τους οποίους έπληξε η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη από το 2007.

Όπως αποκαλύπτει έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική συνδικαλιστική ένωση TUC (Trade Union Congress), στο διάστημα 2007 – 2015 σε Ελλάδα, και Βρετανία υπήρξε μείωση των πραγματικών μισθών κατά 10,4%, ενώ η τρίτη χώρα που βίωσε ανάλογα δραματική κατάσταση είναι η Πορτογαλία, όπου η μείωση, όμως, διαμορφώθηκε στο 3,7%.

Η TUC βασίστηκε σε στοιχεία του ΟΟΣΑ για την αγορά εργασίας των κρατών-μελών του, με την κατάσταση στην Ελλάδα να είναι σαφώς πιο δραματική από οποιαδήποτε άλλη χώρα, καθώς στο εξεταζόμενο διάστημα υπήρξε και μείωση της απασχόλησης κατά 9%, ενώ η αντίστοιχη στην Πορτογαλία ήταν στο 5,4%. Στον αντίποδα στη Βρετανία καταγράφηκε αύξηση της απασχόλησης κατά 0,6%.

Το πιθανότερο είναι, βέβαια, ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο δυσμενής, καθώς η στήριξη μόνο στα «τυπικά» στοιχεία του ΟΟΣΑ αφορά αποκλειστικά την άμεση μείωση μισθών και όχι την έμμεση, κάτι το οποίο στη χώρα μας είναι το πλέον σύνηθες, με δεδομένη την εκτόξευση των φόρων κάθε είδους σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Ταυτόχρονα υπήρξαν χώρες τις οποίες φαίνεται ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο, τουλάχιστον εάν αυτό εξετασθεί μόνο από την πορεία των πραγματικών μισθών. Κλασσικότερα παραδείγματα, μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών της Ευρωζώνης, αποτελούν Γερμανία και Γαλλία, με αυξήσεις στους πραγματικούς μισθούς κατά 13,9% και 10,5% αντίστοιχα, με τη γερμανική οικονομία να είναι, σαφώς, περισσότερο υγιής, καθώς στο εξεταζόμενο διάστημα υπήρξε και αύξηση της απασχόλησης κατά 5,1%.

Η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών αποδεικνύεται η Πολωνία, όπου έφθασε στο 23%, αλλά σαφώς ξεκινώντας από εντελώς διαφορετική βάση, αναφορικά με το ύψος των θεωρούμενων ως βασικών μισθών, σε σύγκριση με της Γερμανία και Γαλλία.

tuc

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.