ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκιώδη χρηματιστήρια: Ο άλλος κόσμος των αγορών

10:54 - 05 Αυγ 2016 | Aγορές

Τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των παράλληλων μη αδειοδοτημένων χρηματιστηρίων έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κάνοντας το συνολικό αριθμό των πράξεων που πραγματοποιούνται over the counter να έχει σημειώσει αλματώδη αύξηση. Τα λεγόμενα "σκιώδη χρηματιστήρια" ή dark pools όπως είναι ευρέως γνωστά, αυξάνουν τη σημαντικότητά τους και αυτό γιατί μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε ανάγκη που έχει ένας θεσμικός επενδυτής. Και ποια είναι η μεγαλύτερη ανάγκη του; Μα φυσικά να κρύψει τα ίχνη του. Για όσους παραμένουν καχύποπτοι και θεωρούν ότι αυτά είναι μέρος ενός μικρού συστήματος, dark pools δραστηριοποιούνται και στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Πρόκειται για τεράστιες χρηματιστηριακές πλατφόρμες, μη αδειοδοτημένες, οι οποίες πολλές φορές ξεπερνούν σε μέγεθος (οικονομικό) πολλά και από τα regulated χρηματιστήρια. Οι πλατφόρμες αυτές επιτρέπουν σε μεγάλες τράπεζες και θεσμικούς παίκτες, να συναλλάσσονται ανώνυμα χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση για το τι αγόρασαν, σε τι τιμές και σε τι ποσότητες.

Οι πλατφόρμες αυτές λειτουργούν παράλληλα με τα γνωστά χρηματιστήρια και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν ένα εναλλακτικό σύστημα χρηματιστηριακών συναλλαγών, καθώς επιτρέπει την πλήρη ανωνυμία. Όλες οι συναλλαγές γίνονται στο "σκοτάδι" και για το λόγο αυτό πήραν και το όνομά τους. Συνήθως, η χρήση των dark pools γίνεται από μεγάλους παίκτες οι οποίοι δε μπορούν να περάσουν μεγάλο όγκο συναλλαγών από ένα γνωστό χρηματιστήριο, για δικούς τους λόγους, οι οποίοι είναι προφανείς. Μεγάλοι παίκτες σε dark pools είναι οι: Goldman Sachs, Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays αλλά και δεκάδες θεσμικοί επενδυτές.

Τα dark pools εξυπηρετούν αποκλειστικά μεγάλους παίκτες οι οποίοι αποκομίζουν τεράστιες υπεραξίες από τις μετοχές καθώς έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ολόκληρα ποσοστά μιας εταιρίας και στη συνέχεια να βγουν στα οργανωμένα χρηματιστήρια και αφού περάσουν μερικά blocks να οδηγήσουν σε άνοδο των τιμών. Η λειτουργία τους είναι πλήρως εγκεκριμένη από τη SEC και δεν τα έχει αγγίξει καμία νομοθεσία από όσες ακολούθησαν το κραχ του 2008.

Τα στοιχεία που υπάρχουν μέσα από εκθέσεις είναι σοκαριστικά και δείχνουν ότι πολλές φορές αυτό που παρακολουθούμε στις αγορές, δεν είναι παρά εικονική πραγματικότητα μιας άλλης διαδικασίας. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείτε: γιατί οι αγορές ανεβαίνουν, να κάνετε και μια δεύτερη σκέψη.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 05 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.