ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ για Προσφυγικό: Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι

15:10 - 24 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
ΟΗΕ για Προσφυγικό: Οι Έλληνες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι
Τα εύσημα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι δέχθηκε σήμερα δημόσια ο πρωθυπουργός, για τον ανθρωπισμό των Ελλήνων και τη συμβολή της κυβέρνησης στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Ο Α. Τσίπρας όμως, άκουσε την ίδια στιγμή τον υψηλό επισκέπτη με τον οποίον είχε συναντηθεί λίγη ώρα νωρίτερα στο Μαξίμου, να αναγνωρίζει κομψά οργανωτικές αδυναμίες, λέγοντας: «Υπάρχουν προκλήσεις. Έρχεται χειμώνας, χρειάζεται να οργανωθούμε, χρειάζεται να οργανωθείτε, εμείς είμαστε πραγματικά εδώ, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, για να σας βοηθήσουμε».

Όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, για την διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επίσης υπογραμμίστηκε  η ανάγκη για αύξηση του αριθμού μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και επανεγκαταστάσεων από την Τουρκία, ενώ, παράλληλα, συζητήθηκε και ο ρόλος της Ελλάδας στην ανάδειξη του προσφυγικού ζητήματος, στο πλαίσιο και της διάσκεψης που διοργανώνει ο Γ.Γ του ΟΗΕ για το Προσφυγικό.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των δύο ανδρών στους δημοσιογράφους.

Α. Τσίπρας: Παρ’ όλο που για όλους μας ήταν μια δύσκολη εποχή, έχουμε καταφέρει να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας και να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας, ιδιαίτερα στο πεδίο της προκαταγραφής.

Ο ρόλος σας ήταν πολύ σημαντικός, χωρίς τη βοήθειά σας θα ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Πιστεύουμε  στην

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε  να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες.

Θα παρευρεθώ στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, τον επόμενο μήνα, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στενότερα, σχετικά με τις προσπάθειές μας. Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες, καταφέραμε να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης,

Όμως, το πιο σημαντικό ζήτημα για εμένα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια μόνιμη λύση, φυσικά όχι στο μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά μια μόνιμη  λύση στη Συρία. Και οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι τόσο αισιόδοξες.

Φ. Γκράντι: Ευχαριστώ Πρωθυπουργέ, να πω λίγα λόγια και για τους δημοσιογράφους εδώ. Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι επιστρέψαμε εδώ, η πρώτη μου επίσκεψη ήταν τον Φεβρουάριο, αυτή είναι η δεύτερη. Αυτή είναι η πρώτη επιχείρηση του ΟΗΕ για την οποία έρχομαι εδώ για δεύτερη φορά.

Είναι ένα σημαντικό πεδίο στο οποίο είμαστε επικεντρωμένοι, αλλά θέλω πραγματικά για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω, να ευχαριστήσω την Ελλάδα που έχει δώσει τέτοιο παράδειγμα.

Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν πολύ άσχημα εδώ, με όρους κοινής γνώμης, με όρους εχθρότητας και αυτό δεν συνέβη. Και πιστεύω ότι θα πρέπει να είστε πολύ περήφανοι για αυτό.

Η διακυβέρνησή σας έπαιξε ρόλο σε αυτό και πιστεύω ότι αυτό δείχνει, επίσης, τι μπορεί να κάνει η αλληλεγγύη της Νότιας Ευρώπης και σαν Ιταλός που είμαι, μπορώ να μοιραστώ λίγο αυτή την υπερηφάνεια γιατί πιστεύω ότι το ίδιο γίνεται και στην χώρα μου. Έτσι πιστεύω ότι θα πρέπει να δείξουμε και στην υπόλοιπη Ευρώπη ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό και δεν δημιουργεί καταστροφή.

Συμμερίζομαι την άποψή σας ότι  η διαδικασία της προκαταγραφής ήταν μια καλή άσκηση, που αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει μια καλή διαχείριση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προκλήσεις όπως έχω επαναλάβει.

Έρχεται χειμώνας, χρειάζεται να οργανωθούμε, χρειάζεται να οργανωθείτε, εμείς είμαστε πραγματικά εδώ, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, για να σας βοηθήσουμε.

Είναι περίπλοκο, αλλά έχω την πεποίθηση ότι τα πράγματα βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση ώστε να μπορούμε να εργαζόμαστε μαζί.

Οπότε σας ευχαριστώ πάρα πολύ που με φιλοξενείτε, αλλά ιδιαίτερα που φιλοξενείτε τους πρόσφυγες με τόσο καλό τρόπο. Σας ευχαριστώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.