ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσία: «Ευρωπαϊκό ρεκόρ» στην έκδοση βίζας από τα ελληνικά προξενεία

07:20 - 29 Αυγ 2016 | Ειδήσεις
Ρωσία: «Ευρωπαϊκό ρεκόρ» στην έκδοση βίζας από τα ελληνικά προξενεία
Πρώτη είναι πλέον η Ελλάδα σε ταχύτητα διαδικασιών έκδοσης βίζας Σένγκεν από Ρωσία.

Σύμφωνα πληροφορίες στη βάση στοιχείων του υπ. Εξωτερικών το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου καταγράφεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του αύξηση θεωρήσεων που φτάνει το +11% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Μάλιστα μπορεί τα στοιχεία για τον Αύγουστο να είναι διαθέσιμα στις αρχές του επόμενου μήνα, ωστόσο οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι θετικές για τον πιο καυτό μήνα του καλοκαιριού. Πιο συγκεκριμένα ο αριθμός των θεωρήσεων από τις ελληνικές προ- ξενικές αρχές στη Ρωσία αναμένεται να καταγράψει αύξηση το οκτάμηνο που θα φτάνει το 14%- 15%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εξωτερικών. Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο οκτάμηνο πέρσι, τα τρία προξενεία μας στη Ρωσία διεκπεραίωσαν 390.000 θεωρήσεις. Φέτος υπολογίζεται ότι την ίδια περίοδο θα εκδώσουν 450.000.

Εν τω μεταξύ τον Ιούνιο, και τον Ιούλιο οι προξενικές αρχές της χώρας μας στη Ρωσία, κατόρθωσαν να εκδίδουν τις θεωρήσεις σε 24 ώρες από την ώρα που τα δικαιολογητικά εισέρχονταν σε αυτές, χρόνος που αποτελεί ρεκόρ μέσα στις χώρες Σένγκεν. Αυτό οφείλεται στην ενίσχυση των αρχών μας σε εξοπλισμό και προσωπικό, με πρωτοβουλία του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, κάτι που ξεκίνησε από τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαΐου. Σημειώνεται ότι στη Ρωσία με τις θεωρήσεις έφτασαν να ασχολούνται την περίοδο αιχμής έως και 75 άτομα, έναντι περίπου 10 στην αρχή της χρονιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την διευκόλυνση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, που αποτελεί αγορά - στόχο για τον ελληνικό τουρισμό, οι θεωρήσεις που εκδίδει η χώρα μας σε όσους Ρώσους έχουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι πολλαπλής εισόδου και διάρκειας από ένα ως τρία έτη, κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από τη ρωσική κοινωνία κι αναμένεται να έχει ακόμα θετικότερη επίπτωση στον εκ Ρωσίας τουρισμό το 2017.

Εύσημα Ανδρεάδη

«Τα θετικά πρέπει να αναγνωρίζονται: Η Ελλάδα πλέον 1η σε ταχύτητα χορήγησης βίζας Σένγκεν από Ρωσία» σχολίασε στο twitter ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης. Η τουριστική κίνηση από Ρωσία δοθέντων των συνθηκών είναι σε θετικό έδαφος καθώς η οικονομική κρίση που βιώνει η μεσαία τάξη στη Ρωσία, με την υποτίμηση του ρουβλίου και πτώση του ΑΕΠ, δεν επιτρέπουν σε πολλούς Ρώσους μεσαίου εισοδήματος να κάνουν πράξη το «ελληνικό όνειρο». Ιδιαίτερα όταν σε επίπεδο μαζικού τουρισμού η χώρα δεν μπορεί να υποδεχτεί τα νούμερα τουριστών που είχαν ακουστεί στην αρχή της χρονιάς και ειδικά την περίοδο αιχμής. Άλλωστε πτήσεις και διαθέσιμες θέσεις δεν υπήρχαν σε τόση μεγάλη κλίμακα.

Σημειώνεται ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καταγράφεται άνοδος των αφίξεων Ρώσων τουριστών κατά 7,7% στις 162.000, όμως υπάρχει μείωση όμως των εισπράξεων κατά 8,3% στα 115 εκατ. ευρώ. Η μέση δαπάνη του Ρώσου τουρίστα μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους στα 709 ευρώ, όταν το 2013, έτος ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων από Ρωσία, η μέση δαπάνη του Ρώσου τουρίστα ήταν 991 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 07:32 - 29 Αυγ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.