ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ρωσική οικονομία σταμάτησε να συρρικνώνεται. Τώρα τι;

16:16 - 01 Σεπ 2016 | Aγορές

Εκτός από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, λίγες οικονομίες στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους στο πετρέλαιο, στο βαθμό που το κάνει η Ρωσία. Επομένως, όταν οι τιμές του μαύρου χρυσού μειώνονται, πρόκειται για πολύ άσχημα νέα για το Κρεμλίνο. Όταν όμως κινούνται ανοδικά, όπως έχει συμβεί φέτος, αποτελεί αφορμή για πανηγυρισμούς. Με τις τιμές του μαύρου χρυσού να έχουν κινηθεί από τα $27 στα $49, οι κεφαλαιακές εκροές από τη Ρωσία, έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ και το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί.

Αρχικές εκτιμήσεις σχετικά με το ΑΕΠ, ανέφεραν ότι θα υπάρξει μείωση της ανάπτυξης κατά 0,6% για το δεύτερο τρίμηνο, όταν στο πρώτο ήταν -1,2%. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse, η ρωσική οικονομία θα σημειώσει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,7% το 2017, βγαίνοντας από μια περίοδο ύφεσης. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον κρατικό προϋπολογισμό και η Ρωσία σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα τριετές δημοσιονομικό πλάνο για να βγει από τη δύσκολη θέση.

Με τον προϋπολογισμό να αναμένεται να βελτιωθεί και με τον πληθωρισμό να κινείται χαμηλότερα, η CS πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα μειώσει τα επιτόκια κατά 1,0% στο 9,5% το 2016 και στο 8,0% το 2017.

01 09 16 rus

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.