ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποστολή στην Οδησσό-Παντελής Μπούμπουρας: «Αισθάνομαι εκατό φορές Έλληνας» (vid)

18:35 - 16 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Αποστολή στην Οδησσό-Παντελής Μπούμπουρας: «Αισθάνομαι εκατό φορές Έλληνας» (vid)
Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση, μπροστά από τον άνθρωπο που θεωρεί πρότυπό του τον Γρηγόριο Μαρασλή, ο Πρόεδρος της Φιλικής Εταιρείας, επίτιμος πρόξενος της Κριμαίας και Πρόεδρος των Ελλήνων επιχειρηματιών της Ουκρανίας κ. Παντελής Μπούμπουρας μιλά για το πόσο περήφανος αισθάνεται ως Έλληνας ζώντας στην Οδησσό.

Ρεπορτάζ-Συνέντευξη : Λάμπρος Κατσαρός

Όντας συγκινημένος, τονίζει στην κάμερα πως κάθε φορά που βλέπει τα ελληνόπουλα της Μαριούπολης να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο φανατίζεται όσο ποτέ στη ζωή του.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Βρισκόμαστε μπροστά από την προτομή του κ. Μαρασλή η αποκάλυψη της οποίας έγινε υπό την προεδρία σας. Ποια τα πρώτα συναισθήματά σας;

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που το επιτύχαμε τελικά. Ξεκινήσαμε να το βάλουμε σε άλλη θέση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου προσπαθούσε μάταια να βρει άκρη 2 με 3 χρόνια. Στο τέλος απευθύνθηκαν σε μένα. Εγώ άσκησα πίεση στον δήμαρχο, στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουμε αυτή την απόφαση. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο περίεργα. Για να τοποθετήσεις ένα άγαλμα, έστω και αν αυτός είναι ο Γρηγόριος Μαρασλής δεν είναι εύκολο. Και αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει ένα δεύτερο άγαλμα το οποίο το είχαμε τοποθετήσει παλιά σε άλλη πλατεία. Το πήραν και το πήγαν σε ένα δρόμο που έχει το όνομά του αλλά εμείς θέλαμε να μπει ένα άγαλμα στην ελληνική πλατεία που είναι η φυσική του θέση. Και σήμερα το κατορθώσαμε και είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Και μάλιστα έγινε την ημέρα που η Οδησσός γιορτάζει τα 222 χρόνια της.

«Αυτό τελείωσε. Από αύριο ξεκινούμε το Πάρκο των Ελλήνων. Αυτό το έργο θα δώσει δόξα στους Έλληνες και θα αποδείξει ότι μπορεί οι Τούρκοι να έχουν καλύτερη εξωτερική πολιτική από εμάς αλλά τους Έλληνες δεν θα τους παραβγούν ποτέ».

Όπως λένε και τα ελληνικά μέσα ένας Έλληνας θριαμβεύει στην Ουκρανία.

«Είναι αρχή ακόμα. Εύχομαι ο Θεός να μου δώσει δύναμη. Πλάνα υπάρχουν. Προσπαθώ να ξυπνήσω και τον πατριωτισμό άλλων Ελλήνων που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία. Δυστυχώς Έλληνες πλούσιοι στην Ουκρανία δεν υπάρχουν. Η μεγάλη διασπορά είναι στη Μαριούπολη όπου είναι πολύ φτωχοί οι άνθρωποι αλλά είναι και μεγάλοι στην καρδιά. Όταν πηγαίνω εκεί πέρα αισθάνομαι εκατό φορές Έλληνας. Τρελαίνομαι. Και όταν τα μικρά παιδάκια τραγουδούν τον ελληνικό εθνικό ύμνο φανατίζομαι τόσο πολύ που δεν το έχω νοιώσει ξανά στη ζωή μου. Περιμένω να έρθει εκείνη η μέρα που θα βρεθώ ανάμεσα σε παιδάκια να τους δώσουμε χαρά με τετράδια, μολύβια και δωράκια. Αυτές είναι οι στιγμές που ομορφαίνουν τη ζωή μου. Έχουμε ξεκινήσει κάτι καλό στην Ουκρανία».

Ακούσαμε στην εκδήλωση που έλαβε χώρα πριν από λίγο ότι το 2021 θα χτιστεί ελληνικό σχολείο.

«Ναι το 2021 εγώ σαν μπροστάρης έδωσα το λόγο μου στον δήμαρχο ότι θα χτίσουμε ένα σχολείο 4.000 τετραγωνικά μέτρα. Εύχομαι να βοηθήσουν και άλλοι Έλληνες γιατί δεν μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου. Αν όμως χρειαστεί θα το χτίσω μόνος μου. Πιστεύω και θα είμαι πολύ ευχαριστημένος αν αρχίσουν να ενεργοποιούνται και άλλοι Έλληνες».

Ελπίζουμε να είμαστε εδώ και στα επόμενα επιτεύγματά σας. Σας ευχαριστώ πολύ.

«Αυτό είναι βέβαιο. Ο Θεός να μας δίνει δύναμη».

Μιλώντας και ζώντας λίγη από την καθημερινότητα αυτού του ανθρώπου διαπίστωσα πόσο μεγάλη προσωπικότητα αποτελεί για την πόλη της Οδησσού και γενικότερα για τον ελληνισμό στην Ουκρανία.

Όμως το πιο σημαντικό είναι, όπως είπε και ο ίδιος, ότι αισθάνεται εκατό φορές Έλληνας. Και πιστέψτε με το εννοεί!

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 16 Σεπ 2016

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.