ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παντελής Μπούμπουρας: «Δεν υπάρχουν leaders με όραμα–Όνειρό μου το σχολείο»

11:30 - 24 Σεπ 2016 | Ειδήσεις
Παντελής Μπούμπουρας: «Δεν υπάρχουν leaders με όραμα–Όνειρό μου το σχολείο»
Για την άσβεστη επιθυμία του να κατασκευαστεί στην Ουκρανία σχολείο 4.000 τ.μ μίλησε στην κάμερα του Reporter.gr ο σπουδαίος Έλληνας επιχειρηματίας κ. Παντελής Μπούμπουρας.

Συνέντευξη-Ρεπορτάζ: Λάμπρος Κατσαρός

Μιλώντας για την επιχειρηματικότητα στην Ουκρανία καθώς και για την οικονομική κατάσταση των χωρών της Ευρώπης, έχοντας ζωγραφισμένη την απογοήτευση στο πρόσωπό τους, σχολίασε ότι η Ευρώπη στερείται leaders, ηγέτες που θα την ενώσουν και θα την πάνε πάλι σε υψηλό επίπεδο.

«Στεναχωριέμαι και ταυτόχρονα είμαι υπερήφανος για ότι έχω καταφέρει να φτιάξω στην Οδησσό» τόνισε ο κ. Μπούμπουρας.

Αναλυτικά η συνέντευξη

Προς το παρόν είστε επικεφαλής στο παράρτημα της Φιλικής Εταιρείας, το πάρκο που αρχίζετε να κατασκευάζετε και το εμπορικό κέντρο που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Οδησσού.

«Λοιπόν, το εμπορικό κέντρο ήταν η αφορμή που ήρθα στην Ουκρανία σαν εργολάβος της μηχανικής. Για το εμπορικό κέντρο που έχτισα στην ελληνική πλατεία πέντε φορές χαίρομαι και πέντε στεναχωριέμαι. Πέντε φορές χαίρομαι γιατί στο κέντρο της Οδησσού υπάρχει ένα κέντρο που το έχτισα εγώ ασχέτως αν τα λεφτά τα έδινε άλλος επιχειρηματίας. Το ονομάσαμε «Αθήνα». Εδώ το λένε «Αθηνά». Από την άλλη όμως σκέφτομαι μήπως έπρεπε να κάνουμε μία μεγάλη πλατεία. Αλλά ουσιαστικά χαίρομαι γιατί ήταν το πρώτο μεγάλο έργο που έκανα στην Ουκρανία και θα ευχαριστώ πάντα τον πρόεδρο και μεγάλο πατριώτη Εμφιετζόγλου για την ευκαιρία που μου έδωσε».

Έχουμε συγκεκριμένα επιτεύγματα μέχρι στιγμής από την πλευρά σας. Τα επόμενα βήματα;

«Έχω πει στον δήμαρχο να φτιάξουμε ένα σχολείο, 4.000 τ.μ να το δωρίσουμε για τα 200 χρόνια της επανάστασης και θα το ονομάσουμε «σχολείο του Μαρασλή». Αυτό είναι μία μεγάλη δουλειά, περίπου 5.000.000 αναμένεται να είναι το συνολικό κόστος. Θα απευθυνθώ σε διάσημους Έλληνες, που δραστηριοποιούνται εδώ στη περιοχή. Αν τους ευαισθητοποιήσω έχει καλώς, αν όχι θα το φτιάξω μόνος μου».

Μιας και αναφερόμαστε στον τομέα της επιχειρηματικότητας, στηρίζεται η ανάπτυξη της ελληνικής επιχείρησης από το κράτος; Είναι όπως στην Ελλάδα που οι φόροι και οι δασμοί εμποδίζουν τη κίνηση του κάθε επιχειρηματία;

«Η Ουκρανία είναι ένα κράτος 25 χρονών περίπου. Οι άνθρωποι είχαν μάθει να δουλεύουν με το σοβιετικό σύστημα. Τώρα πλέον γίνεται μία μείξη. Δηλαδή οι άνθρωποι που ήταν τότε 15 χρονών τώρα είναι 40. Αρχίζουν σιγά σιγά και παίρνουν σοβαρές θέσεις. Τα πράγματα ωστόσο όσον αφορά τη νομοθεσία είναι λίγο μπερδεμένα ακόμα. Δηλαδή, προσπαθούν να τους κάνουν λίγο πιο ευρωπαϊκούς αλλά από την άλλη υπάρχει και το σοβιετικό μοντέλο. Η Ουκρανία έχει περάσει τα τελευταία χρόνια κάποιες δυνατές κρίσεις και πάλι στέκεται σαν κράτος. Η Εφορία είναι ούτε πολύ σκληρή ούτε πολύ ελαστική. Ο κρατικός μηχανισμός δουλεύει με ένα σύστημα που έχουν γαλουχηθεί από τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχουν όμως βήματα προς τα μπρος. Θα θέλαμε να είναι πιο γρήγορα, πιο σταθερά. Η γνώμη για την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρώπη είναι ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζονται 20 χρόνια. Το ζήτημα βέβαια είναι μετά από 20 χρόνια να υπάρχει σταθερή Ευρώπη. Για εμένα δεν υπάρχουν leaders στην Ευρώπη να δώσουν ένα όραμα. Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι πλέον υποφέρουν πολλοί λαοί.  Δεν πρέπει να λένε δώσε 10 και πάρε 20. Πρέπει να μην καταστρέφουν ένα κράτος. Η Ευρώπη έμεινε χωρίς leader γι’ αυτό υποφέρουν πολλά κράτη σαν την Ελλάδα. Η Ουκρανία ευτυχώς και δυστυχώς, με δημοκρατικές διαδικασίες, οδηγείται στο μοτίβο μείωσης των λαδωμάτων με πιο αργούς ρυθμούς απ’ όσο εμείς θα θέλαμε».

Δείτε το απόσπασμα της συνεντεύξεως που ακολουθεί

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.