ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι τράπεζες τρέμουν τα αρνητικά επιτόκια

12:28 - 28 Σεπ 2016 | Aγορές

Τα αρνητικά επιτόκια είναι η τελευταία επιλογή των κεντρικών τραπεζών για να υποστηρίξουν την παγκόσμια οικονομία. Ήδη ΕΚΤ, SNB, BoJ έχουν υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια στις νομισματικές τους πολιτικές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι καταθέσεις σας εξανεμίζονται καθώς πρακτικά πρόκειται για ένα φόρο επί των καταθέσεων. Η βασική λογική αυτής της επιλογής είναι να υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης αφού οι καταθέτες θα προτιμήσουν να καταναλώσουν παρά να αποταμιεύσουν και να πληρώσουν γι' αυτό.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει "δουλέψει". Και αυτό γιατί οι καταθέτες είναι τόσο φοβισμένοι και το ποσοστό ανεργίας τόσο υψηλό στην Ευρωζώνη, που οι καταθέτες συνεχίζουν να μειώνουν οποιαδήποτε δαπάνη ώστε να καταφέρουν να αποταμιεύσουν λίγα χρήματα ακόμα. Ακόμα, $13 τρισ. κυβερνητικών ομολόγων βρίσκονται σε αρνητικά επιτόκια που σημαίνει ότι οι καταθέτες εκτός από τις μειωμένες καταθέσεις τους, βλέπουν να μειώνονται και τα χρήματα από τα συνταξιοδοτικά τους ταμεία. Και η JP Morgan, προβλέπει αρνητικά επιτόκια μέχρι και το 2021.

"Καμπανάκι" κινδύνου έχει σημάνει και για τις τράπεζες. Παρακάτω είναι μερικές από τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει τραπεζικοί κολοσσοί.

  • Σύμφωνα με τη BofA Merrill, τα αρνητικά επιτόκια αναμένεται να κοστίσουν στις τράπεζες €20 δισ. μέχρι και το 2018.
  • Την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της Credit Suisse, προειδοποίησε για τραπεζική αστάθεια εξαιτίας των αρνητικών επιτοκίων.
  • "Θανατηφόρα" στρατηγική χαρακτήρισε η "χτυπημένη" DB, τα αρνητικά επιτόκια.
  • Και η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (BaFin) τόνισε ότι τα αρνητικά επιτόκια είναι "δηλητήριο".

Τελικά, για να υπάρξει διάσωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, θα πρέπει να διαλυθούν οι τράπεζες και στη συνέχεια να υπάρξει και πάλι αποσταθεροποίηση;

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.