ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοψήφισμα για το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους ζητάει ο Αρχιεπίσκοπος!

10:14 - 05 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Δημοψήφισμα για το χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους ζητάει ο Αρχιεπίσκοπος!
Με μια ρητορική ασυνήθιστα δριμεία για όσους μέχρι χθες τον θεωρούσαν «προοδευτικό» και ξεκάθαρη ιδεολογική προσέγγιση που παραπέμπει σε άλλες εποχές, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην πρώτη μέρα των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους και προκάλεσε την κυβέρνηση «αν το θελήσει», να διοργανώσει δημοψήφισμα πάνω στο ζήτημα του χωρισμού των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους.

«Η Εκκλησία,  κατά την άποψή μου, δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα» συνόψισε εισαγωγικά και μολονότι απέφυγε την ευθεία αναφορά σε δημοψήφισμα, εντούτοις ήταν αποκαλυπτικά εύγλωττος, όταν έσπευσε να προσθέσει:

«Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις πού έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Το σημείο όμως που άφησε ισχυρό αρνητικό απόηχο, ήταν το ιδεολογικό στίγμα που θέλησε να αποτυπώσει, όταν, δανειζόμενος, όπως είπε τα λόγια «του αγαπητού αδελφού, σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ», προχώρησε σε μια «παλαιάς κοπής», ανάγνωση της ιστορίας, για να επισημάνει:

«Τα κόμματα της Αριστεράς, με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως».

Στο μοτίβο αυτό, σχολίασε:

«Μιλούν για χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις».

«Να τα βρούμε για την αξιοποίηση της περιουσίας»…

Ο Μακαριότατος δεν παρέλειψε να καταγγείλει «κραυγάζουσες περιπτώσεις υφαρπαγής» εκκλησιαστικής περιουσίας υποστηρίζοντας ότι τα εμπόδια που προέρχονται από το χώρο της γραφειοκρατικής λειτουργίας της δικαιοσύνης και από τις παρενέργειες των αποφάσεών της είναι αναρίθμητα. «Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αν δεν συναινέσει η Πολιτεία, λόγω της επιβολής σε αυτήν απίστευτων βαρών και δεσμεύσεων» είπε μεταξύ άλλων.

Από αύριο το πρωί, πρόσθεσε, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και οι Ιερές Μονές Πετράκη και Πεντέλης θα πρέπει να αρχίσουν μαζί με την Πολιτεία, τη διαδικασία αξιοποίησης των καταγεγραμμένων ακινήτων, ενώ ταυτόχρονα καλόν είναι να ξεκινήσει για τα υπόλοιπα ακίνητα η διαδικασία εκκαθάρισης, τακτοποίησης και καταγραφής.

Σημείωσε μάλιστα ότι, παρά την οικονομική ασφυξία που έχει πλήξει και την Εκκλησία, οι φιλανθρωπικές και κοινωνικές μονάδες της, οι οποίες υπολογίζονται σήμερα σε 3.738 με σύνολο επωφελουμένων 1.267.147 συνανθρώπους μας, δαπάνησαν μόνο για το 2015 το ποσό των 126.041.801, 73 ευρώ. Ανέφερε δε, πως την τελευταία δεκαετία η Εκκλησία έχει προσφέρει στους πλέον ανίσχυρους συμπολίτες μας πάνω από 1,13 δισ. ευρώ.

Γιώργος Χατζηδημητρίου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.