ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην αντεπίθεση οι Ανώτατοι Δικαστικοί για μισθούς και «κομματικά παιχνίδια»

16:41 - 07 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Στην αντεπίθεση οι Ανώτατοι Δικαστικοί για μισθούς και «κομματικά παιχνίδια»
Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων περνούν στην αντεπίθεση και με ανακοίνωσή τους απαντούν στην κριτική που δέχθηκαν για τη συζήτηση που είχαν, την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό επί των μισθολογικών τους.

Οι πρόεδροι του ΣτΕ, του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαντούν επί της ουσίας στην ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία ανέφερε πως «οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους».

 

Από τη μεριά τους οι Ανώτατοι Δικαστικοί απαντούν ότι πρώτιστο καθήκον τους είναι «η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88)».

 

Συνεπώς, όπως σημειώνουν, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για τη βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης, καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημά τους, επ’ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ’ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης.

 

Σπεύδουν μάλιστα να υπενθυμίσουν ότι παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί πρωθυπουργίας, με τους τότε προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων.

 

Οι τρεις πρόεδροι στρέφονται και κατά ορισμένων κομμάτων, λέγοντας ότι η προσπάθειά τους «να εμπλέξουν τα θεσμικά όργανα της Δικαιοσύνης σε κομματικά παιχνίδια είναι απαράδεκτη και πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει».

 

Παράλληλα, απαντούν εμμέσως και στις επικρίσεις που δέχθηκε ο προέδρος του ΣτΕ, Νίκος Σακελλαρίου, για τη δήλωσή του ότι καθήκον των δικαστών είναι να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας.

 

«Οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων και γενικότερα όλοι οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χρειάζονται υποδείξεις από κανέναν για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους Νόμους, χωρίς, βεβαίως να βρίσκονται απομονωμένοι από την κοινωνία και τα προβλήματά της», συμπληρώνουν.

 

Καταλήγοντας, επισημαίνουν ότι «η επικοινωνιακή διαχείριση της συνάντησης από ορισμένες πλευρές υπήρξε ατυχής και άστοχη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.