ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υποβρύχιο «πόλεμο» στο Αιγαίο καταγγέλλει η Αθήνα

12:29 - 09 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Υποβρύχιο «πόλεμο» στο Αιγαίο καταγγέλλει η Αθήνα
Υπόμνημα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ για τη δέσμευση σχεδόν του συνόλου του Αιγαίου από την Τουρκία για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις τον Σεπτέμβριο υπέβαλλε η Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η «Καθημερινή της Κυριακής».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ των οποίων το Dolunay) είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης. Οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.

Κατά τον Σεπτέμβριο, έξι ελληνικά υποβρύχια κινούνταν με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, για να επισημάνουν την ελληνική κυριαρχία στον χώρο. Η ελληνική αντίδραση μπορεί να κρίνεται από κάποιους υπερβάλλουσα, καθώς οι εναέριες παραβιάσεις είναι πιο συχνές. Στρατιωτικές πηγές υπογραμμίζουν πως αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι πως η κίνηση τουρκικών υποβρυχίων έχει ως στόχο την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Γι’ αυτό και η άμεση κινητοποίηση από το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) θεωρήθηκε απαραίτητη.

Κάτω από το νερό δεν μπορεί να υπάρξει αναχαίτιση, όπως συμβαίνει στον αέρα, οπότε η αποχώρηση των τουρκικών υποβρυχίων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ήταν μόνο προσωρινή.

Στο υπόμνημα του ΓΕΕΘΑ αλλά και του υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζεται η δραστηριότητα των τουρκικών υποβρυχίων, ενώ σημειώνονται και οι πρόσφατες δηλώσεις περί αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης. Παράλληλα, επισημαίνεται πως οι συμπεριφορές αυτές είναι αντίθετες με το Διεθνές Δίκαιο και δεν αρμόζουν στις αντιλήψεις του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.