ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαγορευτική η έκδοση Τούρκων αιτούντων άσυλο

17:45 - 13 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Απαγορευτική η έκδοση Τούρκων αιτούντων άσυλο
Σημερινή, καταδικαστική για την Ελλάδα, ομόφωνη απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βάζει φραγμό στην έκδοση Τούρκων αντιφρονούντων, που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα και κινδυνεύουν να υποστούν βασανιστήρια ή και θάνατο, αν επιστραφούν στην Τουρκία.

Η απόφαση αυτή, που είναι τελεσίδικη και πρέπει να εφαρμοσθεί από την Ελλάδα, δημιουργεί «δεδικασμένο» για παρόμοιες περιπτώσεις, όπως εκείνη των οκτώ τούρκων «πραξικοπηματιών» πού ζήτησαν πρόσφατα άσυλο στην Ελλάδα και περιορίζει τα όποια περιθώρια διαπραγμάτευσης, μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, για την έκδοση τους.

Να σημειωθεί ότι, μεταξύ των δικαστών που εξέδωσαν την σχετική απόφαση, περιλαμβάνεται και ο Ελληνας δικαστής στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος!

Η υπόθεση αφορούσε την περίπτωση του τουρκου BAC, πολιτικού ακτιβιστή, που συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές το 2000, κατηγορούμενος για υπονόμευση της συνταγματικής τάξης του τουρκικού κράτους, κρατήθηκε σε απομόνωση και πραγματοποίησε απεργία πείνας για 171 ημέρες, με αποτέλεσμα να απελευθερωθεί από τις τουρκικές αρχές, για να μην επιδεινωθεί έτι περαιτέρω η υγεία του.

Το 2002 ο BAC εγκατέλειψε την Τουρκία και ήλθε και ζήτησε άσυλο στην Ελλάδο αλλά η αίτηση του απορρίφθηκε, με συνοπτικές διαδικασίες, από τον τότε Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Υπήρξε, ωστόσο, μετέπειτα θετική γνώμη για την παροχή ασύλου στον τούρκο ακτιβιστή, από την Γνωμοδοτική Επιτροπή Ασύλου και εξαιτίας αυτής θά έπρεπε, εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης του για άσυλο, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης να αποφασίσει για το αν θα μπορούσε ή όχι να χορηγηθεί στον αιτούντα διεθνή προστασία.

Τέτοια απόφαση του έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης δεν υπήρξε και στο διάστημα 2003 - 2015, ο BAC παρέμεινε στην Αθήνα, με την υποχρέωση να παρουσιάζεται, κάθε έξη μήνες, στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του, για να ...ανανεώνει την κάρτα αιτούντα άσυλο.!

Εξετάζοντας, σήμερα, την προσφυγή του, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ένοχη, για σωρεία παραβιάσεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Ελλάδα, επειδή απέτυχε να εξετάσει, μέσα στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, την αίτηση ενός τούρκου πολιτικου ακτιβιστή που βρίσκονταν σε αβέβαιη κατασταση και αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο της απέλασης.

Το Δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξε: παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, παράβαση του άρθρου 8, σε συνδυασμό με το άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής) και ότι θα μπορούσε να υπάρξει,παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης) σε συνδυασμό με το άρθρο 13 (δικαίωμα πραγματικής προσφυγής ) αν ο BAC απελαύνονταν στην Τουρκία.

Με την ίδια απόφαση η Ελλάδα, υποχρεούται να καταβάλλει και 4.000 ευρώ αποζημίωση στον Τουρκο ακτιβιστή, για ηθική βλάβη.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.