ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής Αμνηστία: Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παραμένουν σκόπιμα άσχημες

20:24 - 18 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Διεθνής Αμνηστία: Οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων παραμένουν σκόπιμα άσχημες
"Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό τελείωσε. Γιατί οι πρόσφυγες μένουν ακόμα σε σκηνές και κοντέινερ σε καταυλισμούς που θα αποτελούσαν προσωρινή λύση;" ήταν ο κεντρικός προβληματισμός που έθεσαν, η επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας Ιβέρνα Μακ Γκούαν και ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης, Ηρακλής - Σπυρίδων Ακτύπης σε συνάντηση που είχαν με δημοσιογράφους.

 
Η κ. Μακ Γκούαν επισκέφτηκε τη Λέσβο και χαρακτήρισε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων "τρομακτικές". "Είναι απαράδεκτο εν έτει 2016 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφυγες να κοιμούνται μες στη λάσπη και το φαγητό να μην τρώγεται. Έχουν ξοδευτεί τόσα εκατομμύρια ευρώ, και βελτίωση δεν υπάρχει. Οπότε το θέμα είναι πολιτικό, δεν είναι οικονομικό. Δε θέλουν να βοηθήσουν για να μην ενθαρρύνουν κι άλλους ανθρώπους να περάσουν στην Ευρώπη" επισήμανε η κ. Μακ Γκούαν.
 
Τις διαπιστώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας κατά την επίσκεψη της οργάνωσης στους καταυλισμούς της Αττικής, της Στερεάς και της βόρειας Ελλάδας παρουσίασε ο κ. Ακτύπης. "Οι άνθρωποι μένουν ακόμα σε σκηνές και σε κοντέινερ, (παρότι είχα εξαγγελθεί πως οι συγκεκριμένες δομές θα είχαν προσωρινό χαρακτήρα), το φαγητό είναι ακατάλληλο και ζουν μακριά από βασικές κοινωνικές δομές, όπως υγείας, εκπαίδευσης κλπ.", τόνισε.
 
Ο εγκλωβισμός των προσφύγων στα νησιά, οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, οι άσχημες συνθήκες στους καταυλισμούς, οι κωλυσιεργία στην μετεγκατάσταση προσφύγων, η απουσία νόμιμων και ασφαλών οδών, η οικοδόμηση της "Ευρώπης –φρούριο", αλλά και η άνιση μεταχείριση ανάλογα με την εθνικότητα των προσφύγων, κινούνται στην ίδια λογική, ώστε "να μην έρθουν άλλοι πρόσφυγες", σύμφωνα με την κα ΜακΓκούαν.
 
Τα παραπάνω έρχονται σε σύγκρουση με τη Συνθήκη της Γενεύης για το καθεστώς προστασίας των προσφύγων, υπογράμμισαν οι δυο εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας. Επίσης, έριξαν την ευθύνη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και την ελληνική κυβέρνηση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Η μεν ΕΕ ευθύνεται για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί, ενώ η κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και τους καταυλισμούς, εξήγησαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης. Η δε "απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας", ανοίγει το δρόμο για μεμονωμένες συμφωνίες μεταξύ της ΕΕ και άλλων κρατών, για επιστροφή των προσφύγων σε χώρες μη ασφαλείς, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το δικαίωμα στο άσυλο, συμπλήρωσαν.

Πάνω από 200.000 χειμωνιάτικα είδη σε αιτούντες άσυλο σε όλη την Ελλάδα, διανέμει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Τη διανομή ειδών, όπως χειμωνιάτικα ρούχα, υπνόσακους και θερμικές κουβέρτες, σε 38.000 αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά, ξεκίνησε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η διανομή αυτή είναι μέρος των προσπαθειών που γίνονται ώστε να προετοιμαστούν οι χώροι όπου διαμένουν πρόσφυγες και μετανάστες για τον πρόωρο χειμώνα, υπό το συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών-Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σύμφωνα με τον Τζιοβάνι Λέπρι (Giovanni Lepri), βοηθό αντιπρόσωπο της ΥΑ στον Επιχειρησιακό Τομέα, "μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα φτάσουμε σε κάθε χώρο φιλοξενίας, σε όλη τη χώρα. Ως τότε, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν άμεση ανάγκη και βρίσκονται στους επίσημους χώρους φιλοξενίας, θα καλυφθούν από τη διανομή, μέσω συνεργαζόμενων ΜΚΟ".
 
Συγκεκριμένα, με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Διεύθυνσης Ανθρωπιστικής Βοήθειας και δωρεές από τις εταιρείες ένδυσης, φορτηγά της ΥΑ αναχώρησαν από τις αποθήκες της στην Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα και τα νησιά για να παραδώσουν σε πρόσφυγες και μετανάστες 38.000 θερμικές κουβέρτες και 38.000 υπνόσακους, καθώς επίσης χειμωνιάτικα ρούχα. Στα είδη που διανέμονται περιλαμβάνονται αδιάβροχα, καλσόν, χειμωνιάτικες κάλτσες και σκούφοι. Συνολικά, η ΥΑ θα παραδώσει τουλάχιστον 200.000 χειμωνιάτικα είδη. "Σε περίπτωση που ανακαλύψουμε συγκεκριμένες ελλείψεις που δεν μπορούμε να καλύψουμε από τις υπάρχουσες προμήθειές μας, θα συντονιστούμε με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις για την κάλυψή τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", εξηγεί ο κ. Λέπρι στην ανακοίνωση.
 
Η διανομή θα πραγματοποιηθεί από τις εξής οργανώσεις: ARSIS, Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων (DRC), Elpida Home, Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης (IRC), Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), Στρατό της Σωτηρίας, Samaritan's Purse, Solidarity Now, αρκετές εθελοντικές ομάδες, καθώς και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου/Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
 
Η παροχή αυτής της βοήθειας, εξηγεί η Ύπατη Αρμοστεία, θα συμπληρώσει τις προσπάθειες αρκετών ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ελληνικών αρχών να βρουν εναλλακτικούς τρόπους στέγασης αντί για τις σκηνές, όπως διαμονή σε ξενοδοχεία σε ειδικές τιμές. Η ΥΑ μετακινεί ευάλωτα άτομα, όπως για παράδειγμα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, από χώρους φιλοξενίας με σκηνές σε κτίρια ή σε προκατασκευασμένα σπίτια. Περίπου 900 από αυτά τα σπίτια τύπου κοντέινερ μεταφέρονται σε οχτώ από τους περισσότερους από 40 χώρους φιλοξενίας, τη λειτουργία των οποίων διαχειρίζονται οι αρχές. Επιπλέον, η ΥΑ καταβάλλει προσπάθειες για την αναβάθμιση των υποδομών, βρίσκοντας, για παράδειγμα, λύσεις για τη θέρμανση σε περίπου 15 χώρους φιλοξενίας, τους οποίους έχει αναθέσει το υπουργείο στην ΥΑ, προκειμένου να τους προετοιμάσει κατάλληλα για το χειμώνα.
 
Δεδομένων των δυσχερών συνθηκών διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο σε μερικούς από τους χώρους φιλοξενίας που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για το χειμώνα, η ΥΑ επαναλαμβάνει την έκκλησή της στις ελληνικές αρχές και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιταχύνουν κι άλλο τη μετεγκατάσταση των αιτούντων άσυλο σε άλλες χώρες, όπως έχουν ήδη υποσχεθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:00 - 18 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.