ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνταγματολόγοι: Αντισυνταγματικές και οι προσωρινές άδειες στα κανάλια!

14:18 - 28 Οκτ 2016 | Ειδήσεις
Συνταγματολόγοι: Αντισυνταγματικές και οι προσωρινές άδειες στα κανάλια!
Αναμενόμενη ήταν η προχθεσινή απόφαση- «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους κύκλους των νομικών, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως μοναδικός αρμόδιος για αδειοδότηση τηλεοπτικών καναλιών είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Επιπλέον, σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση που ανακοίνωσε πως θα φέρει από τη Δευτέρα η κυβέρνηση, οι νομικοί υποστηρίζουν πως εάν πρόκειται για προσωρινές άδειες, θα προκύψουν πάλι αντισυνταγματικές.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα ψηφίσει ένα νόμο που θα δίνει βεβαίωση σε όποιον θέλει να εκπέμψει, εφόσον όμως θέλει να δώσει χρήματα. Θα πρόκειται, υποτίθεται, για μια απόφαση-γέφυρα μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Ωστόσο αυτές οι βεβαιώσεις θα είναι, υποθέτουμε, σαν προσωρινές άδειες, επομένως και αυτό είναι αντισυνταγματικό. Μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης δίνει άδειες, ακόμη και εάν είναι προσωρινές», εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, Πάνος Λαζαράτος.

«Το ΕΣΡ χρειάζεται ένα διάστημα να στήσει ξανά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Εκ πρώτης άποψης φαίνεται πως και αυτό που επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση θα είναι αντισυνταγματικό. Οι προσωρινές άδειες δηλαδή. Θα είναι μια κατάσταση ανάγκης, το ίδιο σφάλμα για δεύτερη φορά», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο, οι έντεκα ψήφοι δεν ήταν υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά, αλλά ήταν αποκλίνουσες απόψεις κυρίως ως προς το να δοθεί ένα περιθώριο. «Δεν έχουμε δει την απόφαση, ωστόσο είναι πολύ ξεκάθαρο. Το Σύνταγμα ορίζει ότι μοναδικός αρμόδιος είναι το ΕΣΡ».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ανδρέας Δημητρόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, τονίζει πως η απόφαση ήταν πλήρως αναμενόμενη.

Σε σχέση με το τι μέλλει γενέσθαι στο εξής, ο κ. Δημητρόπουλος είναι της εξής άποψης: «Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Το πρώτο είναι η άμεση συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου. Το δεύτερο είναι η προσωρινή ρύθμιση μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Αλλά όχι για παροχή άδειας. Δεν γίνεται να δοθούν προσωρινές άδειες. Οι πάσης φύσεως άδειες δίνονται από το ΕΣΡ. Αυτό που πιστεύω ότι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει βεβαίωση λειτουργίας σε κάθε κανάλι ώστε να καταγραφεί η κατάσταση μέχρι να συγκροτηθεί το ΕΣΡ. Γιατί και η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας κατά 100%. Ωστόσο, δεν μιλάμε να θέσει προϋποθέσεις για κανονική λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 28 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.