ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρυχειμωνιά σ' όλη την Ελλάδα- Χιόνια, παγετός και κλειστά σχολεία

12:44 - 30 Νοε 2016 | Ειδήσεις
Βαρυχειμωνιά σ' όλη την Ελλάδα- Χιόνια, παγετός και κλειστά σχολεία
Ιδιαίτερα τσουχτερό κρύο και σφοδρές χιονοπτώσεις συνθέτουν το σκηνικό του καιρού στη βόρεια Ελλάδα, ενώ σε ουκ ολίγα τμήματα του οδικού δικτύου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Παράλληλα, στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές με τον υδράργυρο να πραγματοποιεί βουτιά υπό του μηδενός.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει σε περιοχές πέριξ της πόλης. Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Κλειστός παραμένει ο δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη.

Επαναλειτουργεί το «Μακεδονία»

Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Λόγω της κακοκαιρίας κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα δημοτικά διαμερίσματα Χορτιάτη, Εξοχή, Ασβεστοχώρι, όπως επίσης στο Φίλυρο, ενώ στο δήμο Ωραιοκάστρου δεν θα λειτουργήσουν το 1ο και 2ο Λύκειο και το 1ο Γυμνάσιο Ωραιοκάστρου. Το ίδιο ισχύει για τον βρεφονηπιακό σταθμό Μελισσοχωρίου.

Χιονόπτωση σημειώνεται στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει υποχωρήσει σε μονοψήφιες τιμές.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου των νομών Χαλκιδικής, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας και Κιλκίς.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων παρατηρούνται και στο επαρχιακό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών που φτάνουν τους -5 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας απαραίτηση είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή Οδό Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ., στην επαρχιακή Οδό Φλώρινας - Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 8ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στον δρόμο που συνδέει το δημοτικό διαμέρισμα του Αετού με το Νυμφαίο Φλώρινας καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου της Π.Ε. Κοζάνης.

Στην Εγνατία Οδό λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ισχυρών ανέμων συνιστάται στους οδηγούς να διατηρούν χαμηλές ταχύτητες στα οχηματά τους.

Λόγω της κακοκαιρίας τα σχολεία στο δήμο Φλώρινας θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί. Την ίδια στιγμή στο δήμο Πρεσπών και στο Δήμο Αμυνταίου τα σχολεία θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί.

Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Κοζάνης τα μαθήματα στα σχολεία της πόλης θα ξεκινήσουν στις 9.15 το πρωί ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά όλοι οι παιδικοί σταθμοί του δήμου. Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στον δήμο Σερβίων Βελβεντού, ενώ τα σχολεία στο δήμο Εορδαίας θα λειτουργήσουν κανονικά. Επίσης στον δήμο Βοΐου τα σχολεία θα λειτουργήσουν με μια ώρα καθυστέρηση.

Από τη νύχτα χιονίζει στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου, ενώ ο υδράργυρος έχει υποχωρήσει κάτω από το μηδέν σε πολλές περιοχές. Συγκεκριμένα, σε χωριά της Κόνιτσας, των Τζουμέρκων και στο Μέτσοβο το χιόνι φτάνει στους δέκα πόντους, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από -4 έως 0 βαθμούς.

Το πρώτο χιόνι έπεσε και στα χιονοδρομικά κέντρα του Ανήλιου και του Μετσόβου, ενώ ισχυροί άνεμοι πνέουν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα δρομολόγια που κάνουν τα καραβάκια για το Νησί στη λίμνη Παμβώτιδα.
Μέχρι και πάνω από μισό μέτρο φτάνει το ύψος του χιονιού, σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων, ενώ ακόμη και σε υψόμετρο 500 μέτρων συνεχίζεται η χιονόπτωση με το ύψος του χιονιού να φτάνει τα 25 εκατοστά.

Στα λευκά ντύθηκε και η Καλαμπάκα

Στην πόλη της Καλαμπάκας όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λειτουργούν κανονικά, ενώ δεν λειτουργούν τα σχολεία Χρυσομηλιάς, Ελαφίου, Παναγίας, Αγιοφύλλου, Αμπελίων, καθώς και για το γυμνάσιο Αμπελίων.

Στο νομό Καρδίτσας, στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει στα 10-15 εκατοστά ενώ στους αυχένες Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου στην Αργιθέα το ύψος του χιονιού φτάνει στα 40 εκατοστά. Το οδικό δίκτυο σε όλο το νομό Καρδίτσας είναι ανοικτό.

Χιόνια έπεσαν και στον ορεινό όγκο της Φθιώτιδας, όπου η κυκλοφορία διεξάγεται πάντως χωρίς προβλήματα. Tα εκχιονιστικά μηχανήματα, τόσο στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Δομοκού όσο και στο οδικό δίκτυο Λαμίας-Καρπενησίου και Λαμίας-Άμφισσας εργάζονταν όλη τη νύχτα για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Στην περιοχή του Δομοκού, το χιόνι έχει φτάσει τους 10 πόντους και νωρίς το πρωί δυσκόλεψε την πρόσβαση λεωφορείων για τη μεταφορά μαθητών.

Ο καιρός για σήμερα Τετάρτη

Χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, τα ημιορεινά της κεντρικής και νότιας χώρας καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Στα νότια θαλάσσια τμήματα καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση από τα δυτικά και βόρεια.

Βορειοανατολικοί άνεμοι στα πελάγη 5 με 7, και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα. Παγετός τοπικά ισχυρός τη νύχτα προς την Πέμπτη στα δυτικά και βόρεια.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Βαθμιαία βελτίωση.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από -2 έως 6 βαθμούς κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: στα θαλάσσια και παραθαλάσσια νεφώσεις με βροχές και κυρίως στις νοτιότερες περιοχές σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιονοπτώσεις (ενδεικτικό υψόμετρο 400-600μ). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: από 3 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: στη Θεσσαλία νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις και χιονόνερο η χιόνι στα παραθαλάσσια. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 300-500μ). Βαθμιαία και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 1 έως 8 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 9 έως 13 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και στα νότια καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στα βόρεια τοπικά 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 8 έως 15 βαθμούς κελσίου, στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο. Χιόνια στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα βόρεια προάστια (ενδεικτικό υψόμετρο 500 μέτρα). Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά.

Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από 4 έως 8 βαθμούς, στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο η χιόνι. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και ο καιρός θα βελτιωθεί.

Άνεμοι: βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: από -1 έως 5 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 01-12-2016

Καιρός: στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές η χιονόνερο και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις, με βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες στα βορειοανατολικά.

Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στο Ιόνιο

Τοπικά 6, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: παρά τη μικρή άνοδο στα δυτικά, θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Ισχυρός παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα κεντρικά και βόρεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.