ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΟΙΚ: Δεν ήταν «επικοινωνιακό λάθος», απλά έπρεπε να δράσουμε γρήγορα

20:24 - 16 Δεκ 2016 | Ειδήσεις
ΥΠΟΙΚ: Δεν ήταν «επικοινωνιακό λάθος», απλά έπρεπε να δράσουμε γρήγορα
Το ΥΠΟΙΚ διαψεύδει το δημοσίευμα του Spiegel περί συγγνώμης του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, επειδή δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για τις παροχές Τσίπρα. "Κάποιες ενέργειες πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα για να μην μπει σε κίνδυνο η συμφωνία", είπε σύμφωνα με το υπουργείο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ερωτηθείς γιατί δεν ενημέρωσε τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση, διαμηνύουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση λειτουργεί και δρα στο πνεύμα της συμφωνίας, αλλά θα πρέπει να έχει και την διακριτική ευχέρεια να κυβερνήσει. Ιδιαίτερα σε κάποια θέματα που δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τη συμφωνία. 

 

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος δεν παραδέχθηκε κανένα «επικοινωνιακό λάθος» στην πρωινή συνάντησή του με Γερμανούς βουλευτές, στο Βερολίνο.

 

«Ερωτηθείς ο υπουργός εάν η κυβέρνηση ενημέρωσε τους δανειστές, επεσήμανε πως, πάντα, η διαβούλευση είναι καλή ωστόσο, κάποιες ενέργειες, πρέπει να γίνονται πολύ γρήγορα -συγκεκριμένα εντός του 2016- καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπει σε κίνδυνο το πρόγραμμα / συμφωνία» τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

 

Έτσι:

  • Η απόφαση να ανασταλεί η αύξηση του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να ανακουφιστούν οι κάτοικοί τους, καθώς και διότι από την 1η Ιανουαρίου θα αυξάνονταν αυτόματα ο ΦΠΑ.
  • Η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων ήταν απαραίτητη.

Σχετικά με το εφάπαξ επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους επισημαίνουν ότι «έπρεπε να δοθεί άμεσα, εντός του 2016, προκειμένου να μην επηρεαστεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2017. Τα χρήματα, δηλαδή, θα εκταμιευθούν από τον προϋπολογισμό του 2016, όπου έχουμε υπεραπόδοση εσόδων και δεν επηρεάζεται το πρωτογενές πλεόνασμα».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.