ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων

14:08 - 22 Δεκ 2016 | Aγορές

Οι αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια επηρεάζουν σειρά κλάδων της αμερικανικής οικονομίας, αλλά εκτός από αυτό, επηρεάζουν σημαντικά και τη συμπεριφορά των επενδυτών.

Αύξηση των επιτοκίων σημαίνει αύξηση του κόστους δανεισμού από τη μια, αλλά και αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων από την άλλη. Αύξηση του κόστους δανεισμού σημαίνει αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των υπαρχόντων δανείων και ταυτόχρονη μείωση των κερδών μιας επιχείρησης.

Με την αύξηση του κόστους δανεισμού, επηρεάζεται και η ίδια η πορεία της οικονομίας, αφού κλάδοι οι οποίοι χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις σε πάγια, μειώνουν τις επενδύσεις τους. Για παράδειγμα, εταιρίες στους κλάδους κοινής ωφέλειας, ενέργειας και real estate αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού καθώς στηρίζονται σημαντικά στη δυνατότητα να έχουν απρόσκοπτη γραμμή χρηματοδότησης.

Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων, στερεί κεφάλαια από την οικονομία, αφού οι καταναλωτές αρχίζουν να αποταμιεύουν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρνητικό αφού υπό κανονικές συνθήκες, ένας καταναλωτής λαμβάνει περισσότερο μηνιαίο εισόδημα και ακόμα και μετρά από την κατανάλωση, η οποία κινείται ανοδικά, αποταμιεύει το υπόλοιπο διαθέσιμο εισόδημα.

Η αύξηση των επιτοκίων οδηγεί και σε αύξηση των αποδόσεων για τις καταθέσεις και αυτό οδηγεί στην έξοδο κεφαλαίων από τα ομόλογα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές εκροές κεφαλαίων οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος δανεισμού.

Όλα τα παραπάνω, δεν είναι απαραίτητα αρνητικά για την οικονομία, αλλά όπως και σε άλλες οικονομικές πτυχές, υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο. Ένα επίπεδο όπου αν ξεπεραστεί, τότε δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα.

Αυτή την ώρα, η αύξηση των επιτοκίων στο 0,75% δεν προκαλεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο στις επιχειρήσεις καθώς το κόστος δανεισμού αλλά και το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Άλλωστε όπως και η ίδια η Yellen είπε, η αύξηση των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα, ήταν ένα σημάδι καλής πίστης στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Σε αυτό το πρώτο στάδιο της αύξησης των επιτοκίων, οι αγορές μετοχών έχουν την τάση να συνεχίζουν ανοδικά και συνήθως αυτό είναι και το τελευταίο στάδιο του ανοδικού κύκλου και των μετοχών και της οικονομίας. Ωστόσο, η διάρκεια που θα έχει αυτό το στάδιο δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί. Επίσης, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι στο τελευταίο στάδιο του κύκλου, παρατηρούνται φαινόμενα έντονων κινήσεων που χαρίζουν εξαιρετικά κέρδη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.