ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μακροοικονομικές διαφορές της εποχής Reagan και της εποχής Trump

10:17 - 27 Δεκ 2016 | Aγορές

Νομισματικές συνθήκες

Ο Reagan ξεκίνησε την Προεδρία του με τα επιτόκια να μην έχουν άλλη επιλογή από το να κινηθούν πτωτικά. Με τα Fed Funds Rates στο 22% και με την απόδοση του 10ετούς Treasury στο 12,50%, ξεκίνησε μια ανοδική αγορά 35 ετών που οδήγησε υψηλότερα τις μετοχές αλλά και το real estate.

Σχεδόν τα αντίθετα αντιμετωπίζει ο Trump. Τα επιτόκια δε φαίνεται να έχουν άλλο δρόμο από αυτόν που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα, ενώ η νομισματική πολιτική έχει πλέον κλείσει τον κύκλο της.

Ανεργία

Ο Trump δεν έχει το ελεύθερο εργατικό δυναμικό και την απαραίτητη ευελιξία για να οδηγήσει σε μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε κύκλο πλήρους απασχόλησης, ενώ πλέον υπάρχει και ο αυξημένος κίνδυνος για πληθωρισμό.

Χρέος

Ο Reagan ξεκίνησε τη θητεία του με ένα σχετικά μικρό ποσοστό χρέους για την αμερικανική οικονομία. Ο Trump αναλαμβάνει με το δείκτη χρέους/ΑΕΠ να είναι τρεις φορές υψηλότερος από την εποχή του Reagan. Αυτό αφήνει πολύ μικρότερα περιθώρια για νέα ελλείμματα καθώς ο Trump έχει υποσχεθεί αύξηση των δαπανών και μείωση της φορολογίας.

Τιμή πετρελαίου

Ο Reagan ανέλαβε με το πετρέλαιο να είναι σε σχετικά υψηλά επίπεδα, σε μια εποχή όπου οι υψηλές τιμές πετρελαίου ήταν “άσχημη”συνθήκη για την οικονομία. Στα χρόνια της θητείας του Reagan, η τιμή του πετρελαίου σημείωσε πτώση 75%. Ο Trump αναλαμβάνει σε μια εποχή όπου το πετρέλαιο προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά από πτώση άνω του 65% και σε μια εποχή όπου οι υψηλότερες τιμές είναι ένδειξη επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Δολάριο

Ο Trump θα αναλάβει την Προεδρία με το TWI Dollar 10% υψηλότερα από τον Reagan και με το πιθανότερο σενάριο να θέλει το USD σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα λόγω της αποκλίνουσας νομισματικής πολιτικής, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα για την εταιρική κερδοφορία και για την ανάπτυξη.

Εταιρική φορολογία

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική παράμετρο της εξίσωσης. Η μείωση της φορολογίας ως κίνητρο για την ώθηση της οικονομίας και την ανάπτυξη, έχει στόχο να αυξηθούν και τα φορολογικά έσοδα περιορίζοντας τις απώλειες από τη μείωση της φορολογίας. Πραγματικά δύσκολη εξίσωση. Ο Reagan μείωσε τη φορολογία από το 70% στο 28% και ο Trump καλείται να τη μειώσει από το 40% στο 15%.

Αποτίμηση μετοχών

Ο Trump αναλαμβάνει με τις μετοχές να έχουν σημειώσει οκτώ χρόνια ανόδου και με την αποτίμηση σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με το δείκτη αποτίμησης του Buffett, οι μετοχές είναι 160% ακριβότερες σήμερα από τότε που ανέλαβε ο Reagan.

Τα παραπάνω δείχνουν ότι ο Trump έχει τις δυνατότητες να τονώσει ακόμα περισσότερο την αμερικανική οικονομία και να οδηγήσει ακόμα υψηλότερα τις μετοχές, αν και έχει να αντιμετωπίσει δυσκολότερες οικονομικές συνθήκες. Ένα νέο ράλι στις μετοχές είναι εξαιρετικά πιθανό, αλλά είναι δύσκολο να βρεθούμε σε μια νέα περίοδο 30 ετών συνεχούς ανόδου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.