ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

“Ηχηρή” δέσμευση της κυβέρνησης για προσήλωση στους στόχους

11:30 - 27 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε οριακά κατά 0,25% στις 23 Δεκεμβρίου, με χαμηλό όγκο συναλλαγών. Τα  Jumbo ενισχύθηκαν (+3,56%), η Motor Oil (+1,82%) και η Grivalia ( +1,32%),  ενώ απώλειες σημείωσαν η Εθνική Τράπεζα ( -2,10%), τα ΕΛΠΕ (-2,11%) και η Τράπεζα Πειραιώς ( -2,50%). Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε στα €20,5 εκατ. από €21,8εκατ., με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€4,6 εκατ.), στην Εθνική Τράπεζα (€2,4 εκατ.) και στον ΟΠΑΠ (€2,3 εκατ). Η αγορά αναμένεται να κινηθεί υψηλότερα, μόλις ξεκινήσουν ξανά οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Πολιτικά νέα

Ο επικεφαλής του Eurogroup, δήλωσε ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να επαναληφθούν μετά τις γραπτές διαβεβαιώσεις της Ελλάδας.

 

Ο πρόεδρος του Eurogroup, κος Dijssebloem  δήλωσε το Σάββατο ότι οι συζητήσεις σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα επαναληφθούν μετά την επιστολή που έλαβαν από το ΥΠΟΙΚ, σύμφωνα με την οποία ο κος Τσακαλώτος επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, στο πλαίσιο της συμφωνίας διάσωσης της  χώρας.

Ειδικότερα ο κος Dijssebloem   δήλωσε: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουμε  στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα χρέους, η οποία θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο”.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην επιστολή της προς τους πιστωτές ότι, οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν από την πρόσφατη εφάπαξ πληρωμή για τους συνταξιούχους, ενώ η ενός έτους αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, θα απορροφηθεί από τον προϋπολογισμό του 2017. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι δεν υπάρχει καμία πρόσθετη δέσμευση στην επιστολή του ΥΠΟΙΚ για τον ESM, προσθέτοντας ότι η επιστολή επιβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις.

 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι εάν υπάρξουν καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον, το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τους Θεσμούς σε “στοχευμένα” μέτρα, για τη στήριξη της κοινωνικής προστασίας, την ανακούφιση των φορολογικών βαρών και τη δημιουργία ενός Ταμείου χρημάτων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών.

Τέλος σύμφωνα με τα δημοσιεύματα η ομάδα του EWG, η οποία μπορεί να συνεδριάσει στις 12 Ιανουαρίου, θα εγκρίνει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ενώ ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ελπίζει να ολοκληρωθούν οι ενταξιακές συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις , για το δημοσιονομικό έλλειμμα, και την πορεία τους πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος καθώς και τις διαπραγματεύσεις για τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα χρέους , στο Eurogroup, το οποίο θα διεξαχθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.