ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θρίλερ με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

10:44 - 27 Δεκ 2016 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η ημερομηνία του επόμενου Eurogroup, δηλαδή η 26η Ιανουαρίου, είναι η νέα ημερομηνία-ορόσημο για την εξέλιξη της αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να ελπίζει σε ολοκλήρωσή της, έπειτα από το τέλος της εμπλοκής με τις παροχές Τσίπρα.

Υπενθυμίζεται ότι την παραμονή των Χριστουγέννων ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ανακοίνωσε, μέσω twitter, ότι θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων πακέτων διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έπειτα από την δήλωση Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα μένει πιστή στο πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαιρέτησε χτες την εξέλιξη, με μήνυμά του στο Twitter επίσης: «Ανοιχτός ο δρόμος για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους: μια απαραίτητη και δίκαιη συμφωνία διαφαίνεται και το χαιρετίζω».

Οι δηλώσεις αυτές έδωσαν μια «ανάσα» στην κυβέρνηση ενόψει μάλιστα της περιόδου των γιορτών, αλλά ο παράγοντας Σόιμπλε παραμένει ακόμα... αστάθμητος.

«Δεν δεσμευτήκαμε για τίποτα παραπάνω»

Αυτό που έδωσε τελος στην εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί ήταν φυσικά η επιστολή Τσακαλώτου. Όσον αφορά στη δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει τον «κόφτη» στις συντάξεις εάν δεν επικυρωθεί από την Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσαν:

  • «Η κυβέρνηση δεν δεσμεύθηκε σε τίποτα παραπάνω από όσα είχε συμφωνήσει και η επιστολή, απλώς, επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις».
  • «Είτε μας αρέσουν είτε όχι οι δεσμεύσεις αυτές – που δεν μας αρέσουν…–, η κυβέρνηση θα ήταν αδύνατο να κάνει κάτι άλλο».
  • «Όπως διευκρινίζεται στην επιστολή, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας [...] και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών [...] για τη δημιουργία ενός “μαξιλαριού ρευστότητας” (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Και το ΔΝΤ;

Ωστόσο, το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, δηλαδή η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, παραμένει.

Μάλιστα, το ενδεχόμενο να περιμένουν οι εμπλεκόμενοι και τη θέση του Ντόναλντ Τραμπ κάνει όλο και πιο χλωμό το ορόσημο της 26ης Ιανουαρίου.

Πηγή: Reporter.gr

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.