ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην «κατάψυξη» η χώρα-Χιόνισε και σε νησιά-Προβλήματα στην Αθηνών-Πατρών

20:25 - 07 Ιαν 2017 | Ειδήσεις
Στην «κατάψυξη» η χώρα-Χιόνισε και σε νησιά-Προβλήματα στην Αθηνών-Πατρών
Ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αναμένεται να είναι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πλέον οι περιοχές της χώρας που έχουν χτυπηθεί τις τελευταίες ώρες από το κύμα κακοκαιρίας.

Το βασικότερο πρόβλημα παρατηρείται στην εθνική οδό Αθηνών-Πατρών και συγκεκριμένα στο τμήμα από τον κόμβο Καλαβρύτων έως τον κόμβο Αιγίου όπου λόγω της χιονόπτωσης που πέφτει κατά διαστήματα η κυκλοφορία διεξάγεται με μεγάλες καθυστερήσεις ενώ η τροχαία κατά διαστήματα υποχρεώνεται να διακόψει και εντελώς την κυκλοφορία μέχρι είτε να υποχωρήσουν τα φαινόμενα είτε να ολοκληρώσουν το έργο τους τα μηχανήματα της Ολυμπίας Οδού που από χθες το βράδυ κρατούν το δρόμο ανοιχτό.

 

Έκκληση της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις

Έκκληση προς του πολίτες της Δυτικής Ελλάδας να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό, απευθύνει η Περιφέρεια, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα έντονα καιρικά φαινόμενα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Για αυτό τον λόγο η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας θα παραμείνει σε 24ωρη επιφυλακή, με στόχο τον αποχιονισμό και την αποπαγοποίηση των δρόμων, ενώ προτεραιότητα δίνεται κυρίως στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Χαρακτηριστικό της έντασης της κακοκαιρίας, είναι πως έχει χιονίσει σε πολλές πεδινές περιοχές, όπως στον κάμπο της δυτικής Αχαΐας, στην πεδινή Ηλεία, ακόμα και στις παραλιακές περιοχές της Κυλλήνης και της Κουρούτας.

 

Στο μεταξύ, στην Αχαΐα, λόγω των χιονοπτώσεων είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στους δρόμους από το Αίγιο, το Διακοπτό και την Πάτρα προς τα Καλάβρυτα, καθώς και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των Καλαβρύτων. Επίσης απαραίτητες είναι αλυσίδες από την Ακράτα προς την Ζαρούχλα και στη δημοτική οδό Δεμέστιχα- Λεοντίου- Μοίραλι- Ρακίτας. Στην Ηλεία, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με δυσχέρεια και μόνο με αλυσίδες από το 73ο χιλιόμετρο, έως το 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών- Τρίπολης, στην επαρχιακή οδό Ανδριτσαίνας- Επικούρειου Απόλλωνα, στη δημοτική οδό Ανδριτσαίνας- Λυνισταίνας- Κουφόπουλο- Δραγώγι- Φανάρι- Αμυγδαλιές- Μύρωνια του δήμου Ανδριτσαίνας- Κρεστενών και στη δημοτική οδό Σκληρός-Νέδα- Άγιος Σώστης- Αμπελιώνα- Πέτρα του δήμου Οιχαλίας. Στην Αιτωλοακαρνανία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Αγρινίου- Καρπενησίου, από 28ο χιλιόμετρο, έως 52ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Εμπέσου- Άρτας από τη Χρυσοπηγή έως την γέφυρα Κομποτίου και στην επαρχιακή οδό Εμπέσου- Περδικακίου Αυλακιού από 12ο χιλιόμετρο, έως το 38ο χιλιόμετρο.

 

Πάτρα: Έκτακτη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας

Στην έκτακτη σύγκληση του συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας προχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, προκειμένου, όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την κακοκαιρία και να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Σύμφωνα με τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου, στα όρια του νομού Αχαΐας, και όπως τόνισε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, αυτό που προέχει είναι να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή. Ήδη, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων από Πάτρα προς Κόρινθο εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό από τον κόμβο του Ρίου, μέχρι την περιοχή της Ακράτας. Επίσης, όσα αυτοκίνητα κινούνται από Κόρινθο προς Πάτρα εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό από το ύψος της Ακράτας, μέχρι και τον κόμβο του Ρίου. Στο μεταξύ, με μεγάλη δυσκολία κινούνται τα αυτοκίνητα στην παλαιά εθνική οδό Πατρών- Κορίνθου.

 

Ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες αναγκάζουν τους οδηγούς να κινούνται με πολύ μικρές ταχύτητες, ενώ τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοικτό τον δρόμο. Μάλιστα, για να αποσυμφορηθεί κάπως η κυκλοφορία, αυτοκίνητα που έχουν προορισμό την Αχαΐα, εισέρχονται στην παλαιά εθνική οδό, στο ύψος του Κιάτου Κορινθίας. Λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιμετρική οδό της Ναυπάκτου, στο ρεύμα προς Ιτέα και γίνεται εκτροπή των οχημάτων, μέσα από την πόλη της Ναυπάκτου. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία από το 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αντιρρίου- Λιδορικίου, ενώ στην ορεινή Ναυπακτία έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την τοπική κοινότητα Παλαιόπυργου προς Πλάτανο και από τη θέση Χάνι Φσουλά προς Άνω Χώρα. Ακόμη, στην Αιτωλοακαρνανία έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας- Προυσσού στη διασταύρωση Νερομάνας.

 

Στα λευκά ξύπνησαν πολλές περιοχές της χώρας

Εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα χιονοπτώσεις παρατηρούνται ακόμα σε Ανατολική Στερεά, Θεσσαλία, Εύβοια, Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Στα λευκά ντύθηκε και η Μυτιλήνη. Στην Αττική χιόνισε στα ορεινά ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν υπάρχουν ακόμη ιδιαίτερα προβλήματα. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα.

 

Χιόνισε μέσα στην πόλη της Πάτρας

Έπειτα από πολλά χρόνια εκδηλώθηκε, σήμερα το πρωί, χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Πάτρας, χωρίς όμως να προκαλέσει προβλήματα.

 

Επίσης, χιόνι έπεσε και σε άλλες πεδινές περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ηλεία. Ακόμη έντονες χιονοπτώσεις έχουν εκδηλωθεί στην ορεινή Ναυπακτία και σε ορεινές περιοχές της Ηλείας, ενώ παντού επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όσον αφορά στα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις, κλειστή είναι η διαδημοτική οδός από την Περιστέρα προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινηθούν στις επαρχιακές οδούς Καλαβρύτων - Διακόπτου (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων - Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας), Καλαβρύτων - Κλειτορίας (μέσω Λουσών και Πριόλιθου), από τα Καλάβρυτα προς το χιονοδρομικό κέντρο και από το 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας - Ζαρούχλας.

Στο μεταξύ, οι μηχανισμοί της περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα και εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται διαρκώς για να κρατούν τους δρόμους ανοικτούς.

 

Φθιώτιδα:«Πολικές» θερμοκρασίες

Πρωτόγνωρες, σχεδόν «πολικές», θερμοκρασίες καταγράφονται στην Κεντρική Ελλάδα, όπου σε ορεινές περιοχές της Φθιώτιδας ο υδράργυρος έφτασε και τους -12 βαθμούς Κελσίου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πόλη της Λαμίας έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες -5 βαθμούς με δριμύ ψύχος και με τον κρατικό μηχανισμό να δίνει μάχη όλη τη νύχτα για να αποφύγει τους παγωμένους δρόμους.

 

Το "έστρωσε" στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, από νωρίς σήμερα το πρωί, προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης, ιδιαίτερα τις προσβάσεις σε δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ενέργειας και ασφάλειας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο περιβάλλοντος και πολιτικής προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκο Καρασάββα, τα εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται αυτή τη στιγμή (ώρα 09:30 π.μ) προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο προς το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης που βρίσκεται μέσα στην πόλη.

 

Σε όλη τη Λέσβο χιονίζει από τις 4 περίπου το πρωί. Αποτέλεσμα να το «στρώσει» απ' άκρη σ' άκρη από το λιμάνι της Μυτιλήνης στα ανατολικά μέχρι το λιμάνι του Σιγρίου στο δυτικό άκρο του νησιού. Αποκλεισμένα είναι αυτή την ώρα είναι τα περισσότερα από τα χωριά. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται έκκληση να αποφεύγονται οι μετακινήσεις του πληθυσμού, που έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει από χιόνια. Ας σημειωθεί ότι έντονη χιονόπτωση μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης δεν είχε υπάρξει ξανά τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Παγετός στο Πήλιο, πολύ χιόνι σε Αλόννησο και Σκόπελο

Χιόνι έχει καλύψει ολόκληρη την Μαγνησία, χιόνισε ακόμη και μέσα στον Βόλο, ενώ ο παγετός είναι το μεγάλο πρόβλημα που δυσχεραίνει τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις κυρίως στο Πήλιο, όπου επικρατούν «πολικές» θερμοκρασίες. Στον Βόλο ένα πολύ λεπτό στρώμα χιονιού έχει καλύψει την πόλη και η ασθενής χιονόπτωση συνεχίζεται, αλλά από τον Περιφερειακό και πάνω, προς το Πήλιο, τα προβλήματα είναι εμφανή και οι μετακινήσεις δύσκολες, αφού τα αυτοκίνητα χρειάζονται απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες. Καθόλη τη διάρκεια της νύχτας η χιονόπτωση ήταν έντονη, αλλά οι θυελλώδεις άνεμοι δεν επέτρεπαν την συσσώρευση χιονιού.

 

Ωστόσο 22 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες εργάζονταν όλη την νύχτα για να κρατηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον Περιφερειακό του Βόλου, αλλά και στα τούνελ όπου παρά την ρίψη αλατιού και θαλασσινού νερού από υδροφόρες του Δήμου Βόλου, υπάρχει πάγος στο οδόστρωμα. Χιόνι έχει σκεπάσει όλο το Πήλιο, ανατολικό, κεντρικό και νότιο, μέχρι και το Τρίκερι, το ακραίο σημείο της χερσονήσου της Μαγνησίας, αλλά στα λευκά έχουν ντυθεί και οι Σποράδες.

 

Ιδιαίτερα πολύ χιόνι έχει πέσει στην Αλόννησο, όπου το ύψος του ξεπερνά τα 50 εκατοστά ακόμη και στις παραλίες του νησιού σύμφωνα με τον δήμαρχο Πέτρο Βαφίνη και η κατάσταση είναι δύσκολη.

 

Στην Σκόπελο η χιονόπτωση δημιούργησε και εκεί προβλήματα και ο δήμαρχος Σκοπέλου Χρήστος Βασιλούδης μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ είπε ότι το μισό νησί έχει πολύ χιόνι που ξεπερνά τα 30 εκατοστά και γίνονται προσπάθειες να εκχιονισθεί ο δρόμος Σκοπέλου-Έλιος και να δοθεί στην κυκλοφορία. οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να κρατήσουν τους κεντρικούς δρόμους ανοιχτούς. Στη Σκιάθο χιονόπτωση σημειώθηκε μόνο στα ορεινά του νησιού. Στον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ο συνεχής αποχιονισμός και οι ρίψεις αλατιού, έχουν βοηθήσει ώστε ο δρόμος να είναι ανοιχτός και καθαρός.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:08 - 07 Ιαν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.