ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εικόνα σταθεροποιήσης για το ΧΑ

12:19 - 11 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά παρέμεινε χωρίς σαφή τάση για ακόμα μία συνεδρίαση. Ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 660,56 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,2%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1%. Η συναλλακτική δραστηριότητα έφτασε στα € 41 εκατομ. κατά μέσο όρο, αλλά στο σύνολο ήταν σχετικά χαμηλό ποσοστό. Η Τράπεζα Πειραιώς (+2,3%) και η Alpha Bank ( +1,0%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση,ενώ η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ ( +6,4%) ήταν από τις μετοχές η οποία ξεχώρισε.

 

Αναμένεται για σήμερα μια παρόμοια συνεδρίαση με την αγορά να αιωρείται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οικονομία

Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις περικοπές συντάξεων και το κατώτατο φορολογικό όριο στο μηχανισμό μέτρων έκτακτης ανάγκης.

 

Μετά  από τα χθεσινά δημοσιεύματα σχετικά με την επιθυμία της κυβέρνησης να επιδιώξει ένα συμβιβασμό με τους πιστωτές,υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει σήμερα μια πρόταση για τις συνταξιοδοτικές περικοπές και για τη μείωση του κατώτατου  φορολογικού ορίου, στο πλαίσιο του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης.

 

Κατόπιν αυτού, η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να κοστολογήσει τα προαναφερθέντα μέτρα ή να υποκύψει στις εκκλήσεις του ΔΝΤ για την εκ των προτέρων νομοθεσία και ψήφο τους στο Κοινοβούλιο.

 

Η κυβέρνηση ελπίζει  ότι η πρόταση , σε συνδυασμό με την επέκταση του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης μετά το 2018,  θα πρέπει να θεωρηθεί από τους πιστωτές ως χειρονομία καλής πράξης και θα συμβάλει στο να σπάσει το αδιέξοδο στις διαπραγματευσεις.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι ρεαλιστικά το χρονοδιαγραμμα για μια πιθανή συμφωνία  ‘’γλίστρησε’’ μέχρι τον Φεβρουάριο, καθώς το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου πιθανότατα να προβεί απλώς στον απολογισμό της κατάστασης όσον αφορά το στάδιο των διαπραγματευσεων.

 

Σε αυτό το πλαίσιο έχει οριστεί συνάντηση για σημέρα και αύριο αντίστοιχα, μεταξύ του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με τον Γάλλο  Επίτροπο κο Moscovisi.

Τράπεζες

Οι Τράπεζες είναι  έτοιμες να καταγγείλουν μια σειρά μεγάλων επιχειρηματικών δανείων.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να προβούν σε νομικές ενέργειες ενάντια σε έναν αριθμό μεγάλων επιχειρηματικών δανείων που δεν έχουν επιδόσεις για μια σειρά ετών και οι ιδιοκτήτες των αντίστοιχων εταιρειών δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις τράπεζες  για να βρουν από κοινού κάποιες λύσεις.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ελληνικές Τράπεζες έχουν κάνει τις αναγκαίες προπαρασκευαστικες ενέργειες  ώστε να ξεκινήσει μια σειρά από νομικές αγωγές εναντίον πολλών μεγάλων εταιριών, εντός  του επόμενου μήνα, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί ο καθαρισμός χαρτοφυλακιων δανείου ώστε να είναι σύμφωνοι με τους στόχους του SSM.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.