ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σόιμπλε: Νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα,αν αποχωρήσει το ΔΝΤ

12:05 - 16 Ιαν 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 2,03% την Παρασκευή, με υψηλό όγκο συναλλαγών. Η Aegean Airlines (0,00%), η Terna Energy (0,00%) και η Grivalia (-0,24%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση ενώ τα Jumbo (-4,62%), η Τράπεζα Πειραιώς (-5,36%) και η Βιοχάλκο (-5,44%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά €7 εκατομ. σε €38,7 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην  Εθνική Τράπεζα(€ 8,9εκατομ), στην Τράπεζα Πειραιώς (€5 εκατομ) και στην Alpha Bank(€4,5 εκατομ). Αναμένεται ότι η ασάφεια για τη 2η αναθεώρηση θα οδηγήσει την αγορά  χαμηλότερα.

Πολιτικά νέα

Ο επικεφαλής  του Eurogroup, κος Dijssebloem, εξέφρασε την άποψή του, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου  ότι  η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, καθώς υπάρχει ανάπτυξη σε πολλά διαδοχικά τρίμηνα, έχει ολοκληρώσει  μεγάλο μέρος του προυπολογισμού και η εμπιστοσύνη αποκαθίστανται μεταξύ των άλλων κρατών μελών, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Σε απάντηση στα σχόλια της περασμένης Πέμπτης προς το Γερμανικό Υπουργείο  οικονομικών για το ΔΝΤ, στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης  φέρεται να σημείωσε ότι  η συνέχιση του προγράμματος στην Ελλάδα, χωρίς την χρηματοδότηση από το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμβάλει στο να σπάσει το αδιέξοδο που προκλήθηκε από τις διαφωνίες μεταξύ των θεσμών.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος  της ελληνικής κυβέρνησης, η ιδέα ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να εποπτεύεται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά ‘όργανα και μόνο  είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον οι σχετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις θα λαμβάνονται  κατά γρήγορο τρόπο. Τέλος είπε ότι μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα  δεν σημαίνει και νέο μνημόνιο.

Παράλληλα απαντώντας σε δηλώσεις του κου Σόιμπλε σχετικά με τη δυνατότητα του ΕΜΣ να επιβάλει όσα έχουν συμφωνηθεί, στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετάσχει, ο εκπρόσωπος του ΕΚ σημείωσε την περασμένη Παρασκευή ότι ο ρόλος του ΔΝΤ  στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη συνθήκη του ΕΜΣ και ότι η επιτροπή  εξακολουθεί να συνεργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.’’Το ΔΝΤ έχει επιβεβαιώσει την πρόθεση του να εισηγηθεί στο διοικητικό συμβούλιο η υπογραφή ενός νέου προγράμματος με την Ελλάδα το συντομότερο ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Εργαζόμαστε σε αυτό το πλαίσιο. Δεν θα συνεχίσουμε  με εικασίες που βασίζονται σε σενάρια΄΄.

Τέλος, ο Γερμανός εκπρόσωπος του Υπουργείου οικονομικών διευκρίνισε την Παρασκευή , ότι οι δηλώσεις του κου Σόιμπλε την περασμένη Πέμπτη σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρονται στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα, στο οποίο το Ταμείο θα αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ή όχι μετά την ολοκλήρωση της 2ης αναθεώρηση. Στην περίπτωση που το ΔΝΤ αποσυρθεί, αποτελεί σημαντική αλλαγή στο πρόγραμμα .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.