ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με τέσσερα μαθήματα οι Πανελλαδικές

10:37 - 06 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Με τέσσερα μαθήματα οι Πανελλαδικές
Σε τέσσερα μαθήματα θα εξετάζονται από το 2020 οι απόφοιτοι Λυκείου για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για τους μαθητές που φέτος φοιτούν στη Γ’ Γυμνασίου θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το εξεταστικό σύστημα το οποίο σήμερα μελετά η κυβέρνηση και το οποίο, παρότι ορίζεται ως νέο, αποτελεί μια πιο φιλολαϊκή παραλλαγή του ισχύοντος, ως προς τον αριθμό των κατ’ ελάχιστον τεσσάρων εξεταζομένων μαθημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Όπως σχολίασε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γεράσιμος Κουζέλης, ο σχεδιασμός οριστικοποιείται στα ακόλουθα εξεταζόμενα μαθήματα:

1.  Ελληνική Γλώσσα, για όλους τους υποψηφίους.

2. Δύο μαθήματα, η επιλογή των οποίων θα προσανατολίζει τους μαθητές σε επιστημονικό κλάδο σχολών. Βεβαίως, τα δύο αυτά μαθήματα θα είναι προκαθορισμένα από τα ΑΕΙ/ΤΕΙ. Εξετάζεται εάν οι βαθμοί στα δύο μαθήματα θα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή βαρύτητας για τις συνολικές μονάδες κάθε υποψήφιου.

3. Ενα μάθημα ελεύθερης επιλογής, το οποίο ο υποψήφιος θα μπορεί να το συνδυάσει με ένα από τα δύο άλλα, ώστε να του δώσει μια εναλλακτική πρόσβαση σε άλλο πανεπιστημιακό ή τεχνολογικό ίδρυμα.

Με βάση τον σχεδιασμό αυτό, είναι ευκρινές ότι οι ισορροπίες και τα "κλειδιά" του υπάρχοντος συστήματος δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα, ενώ το σύστημα γίνεται πιο φιλολαϊκό.

Και αυτό, διότι και με το ισχύον σύστημα:

• Οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα.

• Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε δύο μαθήματα που τους προσανατολίζουν σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο σχολών. Για παράδειγμα, όσοι στοχεύουν στις φιλολογίες πρέπει να εξετασθούν σε Αρχαία και Ιστορία, ενώ για την πρόσβαση από τις θετικές επιστήμες απαραίτητες είναι η Φυσική και Χημεία. Τα Μαθηματικά είναι απαραίτητα για Πολυτεχνεία και Φυσικό και η Βιολογία το τέταρτο μάθημα για Ιατρικές.

• Υπάρχει ένα πέμπτο μάθημα το οποίο εάν θέλει ο υποψήφιος μπορεί να δηλώσει, με στόχο να διευρύνει τις επιλογές του για σχολές. Για τον λόγο αυτό το ισχύον σύστημα ονομάζεται 4+1. Το σχεδιαζόμενο από το ΙΕΠ σύστημα είναι ακόμη πιο "φιλολαϊκό" καθώς ορίζει ότι το τέταρτο μάθημα θα εξασφαλίζει εναλλακτική πρόσβαση σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Η βασική διαφορά με ό,τι ισχύει σήμερα είναι πως με τα νέα δεδομένα τα κρίσιμα μαθήματα θα διδάσκονται περισσότερες ώρες (τουλάχιστον εξάωρα την εβδομάδα) και σε βάθος.

«Θα ξεβολέψει πολύ κόσμο, διότι το σύστημα θα σπάσει παγιωμένες νοοτροπίες εντός του σχολείου», παρατηρεί ο κ. Κουζέλης.

 

Για όλους τα Θρησκευτικά

Υποχρεωτικά παραμένουν για όλους τους μαθητές και τα Θρησκευτικά.  Το ΙΕΠ πρότεινε στα νέα αναλυτικά προγράμματα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου το μάθημα να μετατραπεί σε επιλογής.

Το υποχρεωτικό του μαθήματος εξάλλου συμφωνήθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Βέβαια, και στις δύο τάξεις το μάθημα θα διδάσκεται μία ώρα την εβδομάδα, δηλαδή θα χάσει μία ώρα από τη Β΄ Λυκείου όπου σήμερα είναι δίωρο (στην Γ΄ είναι ωριαίο).

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 06 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.