ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H δωρεά της «Παπαστράτος» στη Βουλή-Τι δήλωσε ο Βούτσης

13:38 - 06 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
H δωρεά της «Παπαστράτος» στη Βουλή-Τι δήλωσε ο Βούτσης
Τη δωρεά της γλυπτής ζωφόρου του Χρήστου Καπράλου, με θέμα «Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού», από την εταιρία Παπαστράτος, έκανε αποδεκτή ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Βουλής την Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2017.
«Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού» αποτελεί ένα έργο τεράστιας ιστορικής, καλλιτεχνικής, αλλά και λαογραφικής αξίας. Φιλοτεχνήθηκε το 1954 από τον Χρήστο Καπράλο, έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ου αιώνα, κατά παραγγελία του Ευάγγελου Παπαστράτου, ιδρυτή της εταιρίας Παπαστράτος, και επί 50 και πλέον χρόνια κοσμούσε την είσοδο του ιστορικού εργοστασίου της εταιρίας στον Πειραιά. Η γλυπτή ζωφόρος (ύψους 60 εκατοστών και μήκους 9,8 μέτρων) απεικονίζει τις καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων στα καπνοχώραφα σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του καπνού.
 
Η μνημειακή ζωφόρος αποτελεί το τρίτο έργο του Χρήστου Καπράλου που κοσμεί πλέον το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Το άγαλμα της «Μάνας» στον περίβολο του Μεγάρου και η ζωφόρος «To Mνημείο της Μάχης της Πίνδου» αποτελούν ιστορικά έργα του ίδιου καλλιτέχνη.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης, ευχαρίστησε την Παπαστράτος για την εμβληματική συνεισφορά της δωρεάς στην αισθητική και τη λειτουργία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και αναφερόμενος στο έργο του Χρήστου Καπράλου είπε χαρακτηριστικά: «…Η ζωφόρος της Πίνδου, το άγαλμα της Μάνας και πλέον αυτό το έργο του Καπράλου, αποτελούν -θα έλεγε κανείς- ένα είδος τριλογίας. Και τα τρία αυτά θέματα παραπέμπουν στη δημιουργία… Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας οποιαδήποτε εστία δημιουργίας, μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, είναι σωστό και με έναν εμβληματικό τρόπο να λειτουργεί παραδειγματικά για την κοινωνία και τη χώρα μας».
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, κ. Χρήστος Χαρπαντίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αποτελεί πραγματική τιμή για την Παπαστράτος που η Βουλή των Ελλήνων αποδέχθηκε τη δωρεά αυτού του έργου του Καπράλου στη μνήμη των ιδρυτών της εταιρείας μας. Είναι ένα έργο μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, που μιλά για τη ζωντανή σχέση των καπνοκαλλιεργητών με την ελληνική γη. Είναι ακριβώς αυτή η σχέση που η Παπαστράτος κρατά ζωντανή εδώ και 85 χρόνια, αγοράζοντας κάθε χρόνο περισσότερο από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών αλλά και αναπτύσσοντας ειδικά προγράμματα για τους καπνοκαλλιεργητές και τις τοπικές κοινωνίες. Το έργο του Καπράλου μιλά επίσης για τις δυνατότητες της χώρας μας, εφόσον υπάρχει συλλογική προσπάθεια, για το κοινό καλό. Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, η Παπαστράτος ενώνει και τις δικές της δυνάμεις ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας ένα καλύτερο μέλλον».
Τελευταία τροποποίηση στις 14:04 - 06 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.