ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λονδίνο: Έτοιμο να φέρει τα μυστικά του χρυσού στο φως

14:00 - 07 Φεβ 2017 | Aγορές

Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας επιθετικής πολιτικής αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες. Από τις πλέον ενεργές είναι αυτές της Κίνας και της Ρωσίας, η οποία δε σταμάτησε να αγοράζει χρυσό, ούτε στην κρίση της Κριμαίας η οποία έφερε δυο δύσκολα χρόνια για τη ρωσική οικονομία. Εξαιρετικά ενεργή ήταν και η τουρκική κεντρική τράπεζα, αλλά η κρίση που πλήττει την Τουρκία και η οποία εντάθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, οδηγεί σε πωλήσεις χρυσού.

Ωστόσο, αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι ο όλος σχεδόν ο χρυσός φυλάσσεται σε θησαυροφυλάκια στο Λονδίνο και σε άλλες περιοχές της Αγγλίας. Δεκαετίες τώρα. Είναι και αυτό μια υπενθύμιση για το πόσο ισχυρή υπήρξε κάποτε η βρετανική αυτοκρατορία, αλλά και για το πόσο ισχυρή παραμένει ακόμα και σήμερα.

Κάθε κυβέρνηση η οποία θέλει να επαναπατρίσει το χρυσό της, θα πρέπει να κάνει την ανάλογη αίτηση και στη συνέχεια να αποσταλλούν τα αποθέματα που της ανήκουν. Φυσικά αυτό απαιτεί μερικά χρόνια.

Ωστόσο, τα βρετανικά θησαυροφυλάκια, τα οποία εδώ και πολλές δεκαετίες παραμένουν ερμητικά κλειστά και απόρρητα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια κίνηση διαφάνειας και ετοιμάζονται να αποκαλύψουν πόσος είναι ο χρυσός που διαθέτουν. Η καταμέτρηση θα περιλαμβάνει και τις μπάρες χρυσού τις οποίες κατέχει η BOE.

Η κίνηση αυτή θα διαχειριστεί από το London Bullion Market Association και θα πρώτη φορά θα αποκαλύψει πόσος είναι ο χρυσός ο οποίος διαπραγματεύεται στη βρετανική αγορά. Η κίνηση αυτή έρχεται σε απάντηση των πιέσεων να υπάρξει ένα χρηματιστήριο πολύτιμων μετάλλων. Ωστόσο, η LBMA μέλη της οποίας είναι η HSBC και η JP Morgan ελπίζει να “παγώσει” αυτές τις σκέψεις και να αποδείξει ότι το θησαυροφυλάκια έχουν αρκετή ρευστότητα για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς.

Στο Λονδίνο, το μεγαλύτερο ποσοστό στις συναλλαγές με το χρυσό γίνεται είτε over-the-counter είτε απευθείας μεταξύ αγοραστή και πωλητή. Η LBMA εκτιμά ότι καθημερινά οι συναλλαγές σε χρυσό ξεπερνούν τα $26 δισ.

Τα βρετανικά θησαυροφυλάκια διαθέτουν χρυσό αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων. Τα θησαυροφυλάκια τα οποία ανήκουν στην HSBC χρησιμοποιούνται ως εγγύηση για το μεγαλύτερο fund χρυσού το SPDR Gold Fund.

Περίπου 400.000 μεγάλες μπάρες υπολογίζεται ότι διαθέτει και η ΒΟΕ με τη συνολική αξία να ξεπερνά τα $150 δισ. Πέρυσι, η Barclays πούλησε ένα από τα θησαυροφυλάκιά της αξίας $80 δισ. στην κινεζική ICBC Standrard Bank.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.