ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει το ΥΕΘΑ

14:50 - 08 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ σχεδιάζει το ΥΕΘΑ
Η επισήμανση του Μπαράκ Ομπάμα στο τελευταίο ταξίδι του στην Αθήνα, ότι η Ελλάδα είναι καλή σύμμαχος διότι ξοδεύει το 2,5% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, δεν έγινε όπως φαίνεται τυχαία.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε μέσω non paper ένα βαρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα, αρχικής εκτίμησης 4 δισ., αποσκοπώντας στην αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων μπροστά στην κλιμακούμενη τουρκική απειλή αλλά και στην απόκτηση καλύτερων προσβάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ και στο NATO.

Αν και η κίνηση αυτή εν μέσω οικονομικής κρίσης και εξουθένωσης του κοινωνικού κράτους εγείρει ερωτηματικά και αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από μερίδα της αντιπολίτευσης, εν τούτοις θεωρείται αναγκαία ώστε να μην ανατραπούν οι ισορροπίες στο Αιγαίο και να ελεγχθεί η τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με το non paper που κυκλοφόρησε το υπουργείο Άμυνας σε τελικό στάδιο βρίσκεται ο εκσυγχρονισμός των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300, ξεκινά πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16, αναστέλλεται η παραχώρηση αεροσκαφών στη Βουλγαρία, ενώ κατατέθηκε και αίτημα αγοράς F-35 στις ΗΠΑ.

Διπλωματικά η κίνηση, που προκαλεί ήδη τουρκικές αντιδράσεις, φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο προσπάθειας προσέγγισης της νέας κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ πιέζει τους Ευρωπαίους να αναλάβουν μεγαλύτερα βάρη για την άμυνα της Γηραιάς Ηπείρου.

 

Γ.Χ  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.