ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ. Υγείας: Νέο στρατηγικό σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς

17:40 - 21 Φεβ 2017 | Ειδήσεις
Υπ. Υγείας: Νέο στρατηγικό σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς
Στόχο τη χρηστή διοίκηση, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις ποιοτικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους έχει το νέο στρατηγικό σχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, όπως παρουσιάστηκε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, από τη διοίκηση του Οργανισμού και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης, παρουσίασε τα βήματα για την ομαλοποίηση και τον εξορθολογισμό του προγράμματος πληρωμής, με συνέπεια σήμερα ο ΕΟΠΠΥ να μην παράγει «ούτε ένα ευρώ ληξιπρόθεσμα χρέη» και ταυτόχρονα να πληρώνει με σημαντική πρόοδο ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών.

 

Είναι ενδεικτικό, ότι το 2016 καταβλήθηκαν για τα δημόσια νοσοκομεία περισσότερα από 550 εκατομμύρια ευρώ, σε αντίθεση με το 2015, που καλύφθηκαν μόλις τα 150 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντίστοιχη είναι η εικόνα για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στους ιδιώτες παρόχους, με αύξηση της τάξεως του 60% των χρηματοροών, σε όλο το κομμάτι της ιδιωτικής αγοράς, ενώ οι πληρωμές των φαρμακείων απαιτούν σήμερα 70 ημέρες, αντί των 100 και πλέον ημερών που απαιτούνταν στο παρελθόν.

 

«Οι καθαρές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού, αυτή τη στιγμή, από 1.367.000.000, πήγαν στα 711 εκατ. Δηλαδή, από 1 δισ. έχουν φτάσει, σχεδόν, στο μισό. Είμαστε, δηλαδή, μείον 48% και είναι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού και μόνο, χωρίς να λάβουμε υπόψη τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης», είπε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ.

 

«Το πολιτικό σχέδιο της προηγούμενης περιόδου ήταν η συρρίκνωση των δημόσιων δομών και η παθητική ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας. Δηλαδή, συνεχώς μεγαλύτερη μετακύλιση του κόστους και της επιβάρυνσης στους πολίτες», είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε πως αυτό που υλοποιείται σήμερα στον ΕΟΠΥΥ -πέρα από τη χρηστή διοίκηση και δημοσιονομική εξυγίανση, πέρα από την ενσωμάτωση νέων εργαλείων αποτελεσματικότερου ελέγχου των δαπανών- συνιστά μια εξαιρετική δουλειά και δείχνει πλέον σεβασμό.

 

«Το κρίσιμο είναι, ότι φέτος ο ΕΟΠΥΥ απέδωσε στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα υπόλοιπα πανεπιστημιακά, στρατιωτικά νοσοκομεία, 533 εκατ. ευρώ, όταν μέχρι τώρα απέδιδε μάξιμουμ 100 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο», είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι σήμερα υπάρχει σχέδιο που θα συμβάλλει στην "ηθικοποίηση" του συστήματος, καθώς όλοι γνωρίζουν πως η υγεία «υπήρξε πεδίο προκλητής ζήτησης, σπατάλης, διαφθοράς και συναλλαγής με συμφέροντα που εκμεταλλεύονταν τους αρρώστους».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:44 - 21 Φεβ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.