ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ροές κεφαλαίων υπεύθυνες για την άνοδο της Wall Street

16:47 - 23 Φεβ 2017 | Aγορές

Οι αγορές μετοχών εξακολουθούν να κινούνται συνεχώς υψηλότερα εξαιτίας των θετικών μακροοικονομικών στοιχείων και των προσδοκιών για τις πολιτικές του Trump, οι οποίες έχουν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Πίσω από όλα αυτά όμως, υπάρχουν οι εισροές κεφαλαίων και η μελέτη της συμπεριφοράς τους μπορεί να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τον Michael Pettis, τα κεφάλαια συμπεριφέρονται πλέον, με αγελαίο τρόπο που στο παρελθόν δεν οδήγησε σε καλό.

Οι εμπορικές ανισορροπίες, ειδικότερα στην Ευρώπη, έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Ο βασικός λόγος αυτής της τεράστιας ανισορροπίας είναι η Γερμανία και τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα τα οποία έχει, σύμφωνα με τον Pettis. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο Pettis θεωρεί ότι βασικός λόγος ήταν και η αποφυγή πραγματοποίησης ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων από χώρες όπως οι: Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Πορτογαλία και η Ελλάδα. Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω για τις προαναφερθείσες χώρες, ήταν ότι η οικονομία τους απορυθμίστηκε βίαια.

Ο Pettis συνεχίζει λέγοντας ότι οι ροές των κεφαλαίων είναι ο βασικός λόγος όλων όσων βλέπουμε σήμερα στη Wall Street. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, όταν δέχεσαι τόσο μεγάλες εισροές κεφαλαίων η πρώτη αντίδραση είναι η άνοδος των μετοχών και του real estate. Αυτό είναι η αρχή, μετά υπάρχει αύξηση του δανεισμού και μετά αρχίζει η αύξηση της όρεξης για ανάληψη κινδύνου, μέχρι που μια νέα κρίση έχει δημιουργηθεί.

Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό έχει δυο συνέπειες: επιτρέπει την αύξηση του χρέους μέσα από τα χαμηλά επιτόκια, ή οδηγεί στην άνοδο της ανεργίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.