ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

XAA: Σε επικίνδυνα μονοπάτια οι διαπραγματεύσεις

11:25 - 06 Μαρ 2017 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Η αγορά υποχώρησε κατά 0,96% την Παρασκευή, με χαμηλό τον  όγκο συναλλαγών. Ο ΟΛΠ (+1,82%), ο ΟΠΑΠ ( +1,06%) και η Grivalia (+0,64%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς (-2,65%), η Εθνική Τράπεζα (-3,15%) και η ΔΕΗ (-3,18%) ήταν οι μετοχές με την μεγαλύτερη απώλεια.

 

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά € 2,5 εκατομ. στα €30,2 εκατομ. με την υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα στην Alpha Bank (€4,4 εκατομ), στον ΟΤΕ (€4,3 εκατομ) και στον ΟΠΑΠ (€ 3 εκατομ).

Η αγορά αναμένεται να κινηθεί πλάγια, με χαμηλό τον όγκο συναλλαγών, καθώς οι διαπραγματευσεις παραμένουν σε αδιέξοδο.

Πολιτικά νέα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, υπήρξε μια πολύ μικρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των Θεσμών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφορές για τα θέματα στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, περικοπές συντάξεων κλπ) και για τα φορολογικά θέματα (δημοσιονομικό έλλειμμα, δημοσιονομικούς στόχους) παραμένουν. Οι επικεφαλής των Θεσμών, πρόκειται να αποχωρήσουν από την Αθήνα ή αύριο ή την Παρασκευή το αργότερο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα Τύπου, το EWG έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 9 Μαρτίου και το οποίο αναμένεται να προβεί σε απολογισμό της προόδου στις διαπραγματευσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες κυβερνητικοί εκπρόσωποι, ετοίμαζαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ένα άλλο πακέτο των λεγόμενων αντίμετρων καθώς η αρχική πρόταση η οποία περιλάμβανε περικοπές του ΦΠΑ, φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης απορρίφθηκε από τους Θεσμούς.

 

Σύμφωνα με πηγές, η ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup στις 7 Απριλίου.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε την Παρασκευή ότι, η ΕΚ είναι σε συνεχή επαφή με την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενός δανείου προς την Ελλάδα.

Η κα Breidhardt επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι θα ήθελαν να εφαρμόσουν πρόσθετες ενεργές πολιτικές απασχόλησης και μια λύση είναι  η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας ότι πολλές από αυτές τις πολιτικές έχουν εφαρμοστεί στο παρελθόν με την υποστήριξη της Κομισιόν.

o   Ο διοικητής της ΤτΕ, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι η μείωση των φόρων και οι εισφορές κοινωνικής  ασφάλισης σε συνδυασμό με του χαμηλούς δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2021 είναι επιτακτική ανάγκη για μια οικονομική ανάκαμψη. Προέτρεψε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση, να ολοκληρώσει την 2η αξιολόγηση όσον το δυνατόν το συντομότερο.

o   Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το τέταρτο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ ήταν χαμηλότερο κατά 0,4% σε τριμηνιαία βάση και 0,3% σε ετήσια βάση, ενώ για το σύνολο του έτους το ΑΕΠ  ήταν υψηλότερο κατά 0,3%.

 

o   Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, μόνο ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό ιδωτικοποιησης της ΔΕΣΦΑ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.