ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη σε δύο μέτωπα μετά τις αποκαλύψεις για την ΑΕΠΙ

09:10 - 08 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Μάχη σε δύο μέτωπα μετά τις αποκαλύψεις για την ΑΕΠΙ
Tου Γιώργου Αλεξάκη Στο πεδίο της διερεύνησης των κολάσιμων πράξεων που σχετίζονται με τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων καλλιτεχνών από την ΑΕΠΙ, αλλά και στο πεδίο της αποτελεσματικής νομοθετικής θωράκισης του χώρου κινούνται οι αρχές. Πρόκειται για παράλληλες αλλά απαραίτητες διαδικασίες καθώς οι σκιές σκανδάλου πυκνώνουν αλλά και η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να συνεχίσει απρόσκοπτα με διαφανή και σύννομο τρόπο.
Ήδη το θέμα μετά την πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη να ανοίξει το φάκελο ΑΕΠΙ αναθέτοντας σχετική έρευνα την Ernest and Young έχει ανοίξει έχοντας φτάσει τόσο στη Βουλή όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου, που θα πρέπει να κινηθεί άμεσα σε ένα ζήτημα όπου καλείται να αποδείξει ότι έχει το «ηθικό πλεονέκτημα».
 
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη διπλή έρευνα, τόσο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας όσο και από τη ΦΑΕ Αθηνών. Ήδη στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών μελών του Δ.Σ. της ΑΕΠΙ προχώρησαν οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τη δέσμευση διέταξε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών με βούλευμά του και αφορά προσωπικούς και εταιρικούς λογαριασμούς μελών του Δ.Σ. καθώς και θυρίδες.
 
Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας εξετάζεται η πιθανότητα διενέργειας έξι κακουργημάτων, αυτών της υπεξαίρεσης, της εγκληματικής οργάνωσης, της απιστίας, της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.  Παράλληλα με την Εισαγγελία και οι φορολογικές αρχές διερευνούν  την υπόθεση καθώς εγείρονται υποψίες για μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγή.
 
Στο μεταξύ αναμένεται να επιβεβαιωθεί η  δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, ενώπιον του Κοινοβουλίου αλλά και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, για κατάθεση νομοσχεδίου που θα θωρακίζει τον τομέα των πνευματικών δικαιωμάτων. Ήδη το θέμα παρακολουθείται, σύμφωνα με πληροφορίες στενά από το Μέγαρο Μαξίμου, που το έχει αντιληφθεί ως κομβικής πολιτικής σημασίας. Θέμα που μένει να επιβεβαιωθεί είναι το πώς αφενός θα διασφαλιστεί η διαφάνεια στη διαχείριση, η κάθαρση αλλά και η συνέχεια στην είσπραξη των πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι που οι γνώστες του χώρου συνδέουν με τον άμεσο ορισμό κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ.
 
Σημειώνεται ότι ήδη επί Ξυδάκη είχε ξεκινήσει η διαδικασία για την ενσωμάτωση σχετικής Οδηγίας 2014/26/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 και τη διαμόρφωση νομοσχεδίου για την αλλαγή του Ν. 2121/1993, που μέχρι σήμερα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και το νομικό καθεστώς των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων.
 
Επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά το νομοσχέδιο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ήταν έτοιμο προς κατάθεση. Ωστόσο δεν πήρε το δρόμο της Βουλής. Μόλις πριν λίγες μέρες μετά το σάλο λόγω πορίσματος το υπ. Πολιτισμού και η υπουργός Λυδία Κονιόρδου έσπευσε να ανακοινώσει ότι το Ν/Σ ήταν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για να λάβει τη σχετική έκθεση και να πάει στη Βουλή.
 
Σύμφωνα όμως με πληροφορίες το κείμενο που έχει πάει στο ΓΛΚ είναι σημαντικά αλλαγμένο από αυτό που είχε δοθεί σε δημόσια θέα στη Διαύγεια και είχε πάρει αρκετά θετικά σχόλια. Ουσιαστικά, σύμφωνα με πληροφορίες, απομειώνει τον εποπτικό ρόλο του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας και κατ΄επέκταση της  Πολιτείας δίνοντας ευχέρεια για «διαχειριστικές» κινήσεις στους φορείς που διαχειρίζονται τα δικαιώματα. Όπως γίνεται αντιληπτό αυτά τα ζητήματα στο φόντο των όσων συμβαίνουν δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τους πολίτες που βλέπουν άλλη μια υπόθεση τύπου Energa να ξεδιπλώνεται .
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.