ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός - Οι καλύτερες επενδυτικές επιλογές

17:15 - 08 Μαρ 2017 | Aγορές

Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα πιο “καυτά” μακροοικονομικά θέματα του 2017, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Pictet. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, για να υπάρξει άνοδος του πληθωρισμού, θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μιας σειράς παραγόντων.

Ο πρώτος παράγοντας είναι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, η οποία για την αμερικανική οικονομία είναι ήδη υπαρκτή. Η οικονομική δραστηριότητα στην Αμερική, κορύφωσε έντονα στο δεύτερο μισό του 2016 αλλά αναμένεται ότι θα παραμείνει ισχυρή για τους επόμενους μήνες. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε υψηλά εννέα ετών, με την ανεργία σε χαμηλά εννέα ετών.

Το λεγόμενο “Trump effect” θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα καθώς ο Trump έχει υποσχεθεί ένα πρόγραμμαμ υποδομών το οποίο θα φτάσει στο $1 τρισ., ενώ παράλληλα θα μειώσει και τη φορολογία στο 15% από 35% που είναι σήμερα. Όλα αυτά, είναι ικανά να επιφέρουν αύξηση του πληθωρισμού, γρηγορότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, άνοδο του δολαρίου αλλά και πιέσεις στα risky assets.

Στο “κόκκινο” οι ενδείξεις για τον πληθωρισμό

Οι τιμές ήδη παρουσιάζουν αύξηση. Ο πληθωρισμός στην Αμερική, έχει ήδη περάσει πάνω από το στόχο του 2,0% και έχει φτάσει στο 2,5% όταν αυτό ήταν ο στόχος για το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Ο δείκτης PCE που είναι αυτός που προτιμά η Fed για να μετράει τον πληθωρισμό και ο οποίος βρίσκεται στο 1,7%.

Η μέχρι στιγμής άνοδος του πληθωρισμού, οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στις τιμές του οποίου η Fed δεν έχει κανέναν έλεγχο. Η Pictet εκτιμά ότι ο δείκτης PCE θα περάσει πάνω από το 2,0% πολύ σύντομα και τότε θα πρέπει να δούμε ποια θα είναι και η αντίδραση της Fed.

Σε ένα σύνολο 30 δεικτών που παρακολουθεί η Pictet σχετικά με τον πληθωρισμό, οι 12 από αυτούς ήδη δείχνουν αυξημένη πιθανότητα για το δείκτη PCE να βρεθεί πάνω από το 2,0% στους επόμενους μήνες. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη απόκλιση από το στόχο της Fed.

Η Pictet εκτιμά ότι η Fed θα είναι πολύ πιο επιθετική στις αυξήσεις επιτοκίων από αυτό που εκτιμούν οι αγορές. Η πορεία της αμερικανικής οικονομίας και το κατά πόσο μπορεί να συνεχίσει να αυξάνει το ΑΕΠ, θα καθορίσει τη στάση που θα κρατήσει η Fed.

Επενδυτικές επιλογές για την αύξηση του πληθωρισμού

Τα περισσότερα από τα πλέον συνηθισμένα καταφύγια προστασίας από τον πληθωρισμό, είναι υπερτιμημένα, σύμφωνα με την Pictet. Τα καταφύγια αυτά περιλαμβάνουν παραγωγούς εμπορευμάτων, μετοχές βιομηχανικών εταιριών και εταιριών κοινής ωφέλειας, real estate.

Επιπρόσθετα, τα ομόλογα με προστασία από τον πληθωρισμό (TIP Bonds) δεν είναι μεν υπερτιμημένα αλλά δεν είναι και φθηνά. Καταφύγιο αποτελεί και ο χρυσός, αλλά η πορεία του δεν είναι πάντοτε ομαλή σε περιόδους αυξημένου πληθωρισμού.

Μεγαλύτερη αξία και καλύτερες αποτιμήσεις, μπορεί κάποιος να βρει στον τραπεζικό κλάδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.