ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταδίκη Ελλάδος, για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης

12:39 - 09 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Καταδίκη Ελλάδος, για παραβίαση ελευθερίας της έκφρασης
Με ομόφωνη απόφαση του, σήμερα, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε την Ελλάδα, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης, δικαιώνοντας τον επί 12ετία πρώην δήμαρχο Σαλαμίνας Αθανάσιο Μακρή, που είχε καταφύγει, από το 2010, στο Δικαστήριο για να βρεί το δίκιο του.

Η εκδικασθείσα υπόθεση αφορούσε, την ποινική καταδίκη του Μακρή, από τα ελληνικά δικαστήρια, επειδή, όταν ακόμη ήταν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του κόμματος της τότε δημοτικής αντιπολίτευσης «Ενότητα», είχε διανείμει κείμενο, επικριτικό για την απερχόμενη δημοτική αρχή, που αναφέρονταν σε σκανδαλώδη σύμβαση δημοσίων έργων.

Το εν λόγω κείμενο δημοσιεύθηκε στον Τύπο τον Ιανουάριο του 2007 και τον Δεκέμβριο του 2008, το Ποινικό Δικαστήριο του Πειραιά τον έκρινε ένοχο για συκοφαντική δυσφήμιση .Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε και από το Εφετείο Πειραιά, που τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης έξη μηνών, με αναστολή, για το ίδιο αδίκημα.

Η τελική έφεση που υπέβαλλε ο πρώην δήμαρχος Σαλαμινας, απορρίφθηκε από τα ελληνικά δικαστήρια τον Ιούλιο του 2010 και κατόπιν τούτου, κατέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναζητώντας δικαίωση.

Εκδικάζοντας, σήμερα, την προσφυγή του το Δικαστήριο έκρινε ότι, στην περίπτωση του Αθανάσιου Μακρή, είχε παραβιασθεί το δικαίωμα στην Ελευθερία της Εκφρασης, που κατοχυρώνεται ρητά στην Σύμβαση Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υποχρέωσε την Ελλάδα να του καταβάλλει 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 1.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.