ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Κι όμως οι αγορές δεν πιστεύουν σε Grexit...

14:26 - 09 Μαρ 2017 | Aγορές

Μόλις πριν από πέντε χρόνια, η διάσπαση της ΕΕ ή του ευρώ, δεν περνούσε καν από το μυαλό επενδυτών και οικονομολόγων. Ωστόσο, αυτό το σενάριο πλέον, εξακολουθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να κερδίζει συνεχώς και μια θέση στο προσκήνιο.

Η Βρετανία, θα μπορούσε να είναι η πρώτη χώρα που θα αποχωρήσει από την Ένωση, καθώς ήδη έχει επιλέξει το Brexit και απλά αναμένει τις αποφάσεις του βρετανικού Κοινοβουλίου, σχετικά με την ενεργοποίηση του Άρθρου 50.

Ωστόσο, η Βρετανία δεν είναι η μοναδική χώρα για την οποία επενδυτές και οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα περάσει την πόρτα της εξόδου.

  • Οι αγορές δίνουν 50% πιθανότητα στην Ιταλία να βγει από την ΕΕ πριν από το 2025.

  • Οι πιθανότες εξόδου για την Ελλάδα και την Τσεχία, είναι στο 33%.

  • Μόλις στο 25% πιθανότητα εξόδου για την Ολλανδία.

  • Παρά το γεγονός ότι η Γαλλία “φλερτάρει” με μια Προεδρία Le Pen, οι αγορές αποτιμούν μια πιθανότητα για Frexit, μόλις 23%. Βέβαια αν η Le Pen κυριαρχήσει, η πιθανότητα αυτή θα αυξηθεί κατακόρυφα από την επόμενη ημέρα.

  • Η Γερμανία συγκεντρώνει μόλις 9% πιθανότητες αποχώρησης.

Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και στην περίπτωση που η Le Pen δεν καταφέρει να κόψει πρώτη το νήμα, θα υπάρχει ένα ποσοστό Γάλλων υψηλότερο από 30% το οποίο θα έχει ψηφίσει με γνώμονα την έξοδο από το ευρώ.

Αυτό δείχνει ότι η αγανάκτηση των Ευρωπαίων με το ευρώ έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και το αντι-ευρωπαϊκό συναίσθημα αναμένεται ότι θα διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, άσχετα από το ποιος θα αναλάβει χρέη Προέδρου στη Γαλλία αλλά και αλλού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.