ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Ο Έλληνας καταναλωτής κινητήριος μοχλός της οικονομίας

13:43 - 14 Μαρ 2017 | Aγορές

Σημαντικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάλυση της Alpha Bank, με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Μεταξύ άλλων, από τα σημαντικότερα στοιχεία της ανάλυσης, είναι ότι η ελληνική οικονομία, εξακολουθεί να βασίζεται στην κατανάλωση για την ανάπτυξή της.

Όπως αναφέρει και ή έκθεση, υπάρχουν τρεις λόγοι που η ιδιωτική κατανάλωση σημείωσε αύξηση:

(α) η μέση ροπή προς αποταμίευση εκτιμάται ότι διατηρήθηκε σε αρνητικό έδαφος καθώς τα νοικοκυριά επιχειρούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες του επιπέδου ευημερίας τους.

(β) η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ενίσχυσε τη καταγραφόμενη οικονομική δραστηριότητα σε βάρος της σκιώδους οικονομίας.

(γ) η σταδιακή αύξηση της μισθωτής απασχόλησης παρά το δυσμενές περιβάλλον συνέβαλε στην αύξηση των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία (2016: 2,1%). Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε κατά 2,1% το 2016, συμβάλλοντας αρνητικά στο ΑΕΠ.

Στα επίσης εντυπωσιακά ευρήματα της ανάλυσης είναι και η αύξηση στις πωλήσεις νέων ΙΧ αυτοκινήτων, οι οποίες σημείωσαν αύξηση 32,6% σε ετήσια βάση ενώ η άνοδος συνεχίστηκε και στους δυο πρώτους μήνες του 2017.

14 03 17 greekGDP

Όσον αφορά στα μεταχειρισμένα, η αύξηση είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ανέρχεται σε 38,2% μόνο στο πρώτο δίμηνο του 2017.

*Σχόλιο MoneyReport.gr: Αν παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά τις πωλήσει αυτοκινήτων θα διαπιστώσει ότι αυξάνονται κατακόρυφα κάθε φορά που η Ελλάδα βρίσκεται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Η πρώτη μεγάλη ανάκαμψη στις πωλήσεις αυτοκινήτων παρατηρήθηκε αμέσως μετά από τα capital controls καθώς οι καταθέτες προτίμησαν να αξιοποιήσουν τα χρήματά τους, ενώ στη συνέχεια κάθε φορά που οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές δεν είχαν θετική κατάληξη και “τραβούσαν” σε διάρκεια, οδηγούσαν και σε νέες αγορές από τους καταθέτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.