ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθωρισμός: Άνοδος σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο

12:00 - 15 Μαρ 2017 | Aγορές

Τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία δημοσιεύτηκαν χθες, έδειξαν ότι η άνοδος του πληθωρισμού, η οποία ξεκίνησε από το 2016, έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με το γρηγορότερο ρυθμό από το 2012, καθώς σε ετήσια βάση, η αύξηση του πληθωρισμού για το Φεβρουάριο ήταν 3,0%.

Δυο βασικοί λόγοι για την άνοδο αυτή ήταν η αύξηση του κόστους μεταφορών κατά 8,2% και η αύξηση των τιμών κατοικιών κατά 5,9%. Οι κλάδοι επίπλων και οικιακών αγαθών, δέχθηκαν πιέσεις κατά 0,4%. Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις, ενώ και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός κινείται έντονα ανοδικά.

Στην Πολωνία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,2% το Φεβρουάριο (υψηλά τεσσάρων ετών), επιβεβαιώνοντας ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα φαινόμενο όχι μόνο πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο.

Όλα αυτά την ώρα που ο Mario Draghi, την περασμένη εβδομάδα ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δε δείχνει να ανησυχεί για την άνοδο του πληθωρισμού καθώς εκτιμά ότι αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων.

Η πτώση της τιμής των εμπορευμάτων κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, δεν αποκλείεται να έχουν αντίκτυπο στις ανακοινώσεις του επόμενου μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την ευρωπαϊκή οικονομία και θα συνεχίσει να μη δείχνει προβληματισμένη για την άνοδο του πληθωρισμού.

Όλα αυτά έχουν επηρεάσει την καμπύλη των επιοκίων στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα και το EUR/USD να κινείται υψηλότερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.