ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άρειος Πάγος: Σε χρηματική μετατρέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι πέντε χρόνια

20:10 - 15 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Άρειος Πάγος: Σε χρηματική μετατρέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι πέντε χρόνια
Η ποινή κάθειρξης μέχρι πέντε χρόνια μετατρέπεται σε χρηματική, αποφάνθηκε το Ζ' Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, αναιρώντας εφετειακή απόφαση.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λαρίσης είχε απορρίψει αίτημα καταδικασθέντα σε πενταετή κάθειρξη για φορολογικές παραβάσεις, που ζητούσε τη μετατροπή της ποινής του σε χρηματική. Το δικαστήριο επέβαλε στον καταδικασθέντα ποινή κάθειρξης πέντε ετών για αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων κατ' εξακολούθηση, η συνολική αξία των οποίων ανερχόταν στα 241.980 ευρώ.

Μετά την εφετειακή απόφαση, ο καταδικασθείς, εκτός των άλλων, ζήτησε, σύμφωνα με το άρθρο 82 του Ποινικού Κώδικα, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον νόμο 4093/2012, τη μετατροπή της ποινής κάθειρξης των πέντε ετών σε χρηματική. Όμως το αίτημά του απορρίφθηκε και άσκησε αναίρεση στον Άρειο Πάγο.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 82 του Ποινικού Κώδικα, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι «η περιοριστική της ελευθερίας ποινή που είναι μεγαλύτερη από δύο έτη και δεν υπερβαίνει τα πέντε μετατρέπεται σε χρηματική ποινή, εκτός αν το δικαστήριο με απόφασή του ειδικά αιτιολογημένη κρίνει ότι απαιτείται η μη μετατροπή της για να αποτραπεί ο δράστης από την τέλεση άλλων αξιόποινων πράξεων».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.