ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνοεπιθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες- Στόχος το 2016 και η ΤτΕ

13:29 - 17 Μαρ 2017 | Ειδήσεις
Κυβερνοεπιθέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες- Στόχος το 2016 και η ΤτΕ
Το 2008 μια σπείρα ληστών έκλεψε 700.000 δολ. από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας με τον παλιομοδίτικο τρόπο: διείσδυσαν σε ένα κέντρο επεξεργασίας, ακινητοποίησαν με χειροπέδες τον φρουρό και διέφυγαν με τα μετρητά.

Πλέον, οι εγκληματικές επιθέσεις στην Τράπεζα της Ρωσίας είναι πολύ μικρότερης εντάσεως εργασίας και πολύ πιο προσοδοφόρες. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, χάκερς απέσπασαν περισσότερα από 21 εκατ. δολ. από λογαριασμούς της Τράπεζας της Ρωσίας, αναφέρει το Bloomberg.
Οι ληστείες αυτές είναι μέρος ενός κύματος κυβερνοεπιθέσεων σε διεθνείς νομισματικές αρχές που σημειώθηκε το 2016, από το Μπαγκλαντές έως τη Βαρσοβία και φέτος αναμένεται να ενταθούν.


"Για τις κεντρικές τράπεζες το ερώτημα δεν είναι το αν, αλλά το πότε θα πέσουν θύμα κυβερνοεπιθέσεων" αναφέρει στο Bloomberg ο Giulio Coraggio, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας.


Η συλλογικότητα χάκερς με την ονομασία "Anonymous", που είναι γνωστή για την ακτιβιστική δράση της ενάντια σε μεγάλες εταιρείες, δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνήσεις, στοχεύει ειδικά κεντρικές τράπεζες, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το Bloomberg, οι οποίες έχουν άμεση γνώση των δραστηριοτήτων της ομάδας.


Παρότι δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες κεντρικές τράπεζες που βρίσκονται στο στόχαστρο των "Anonymous", είπαν ότι η ομάδα έχει αρχίσει να στρατολογεί νέους χάκερς για να συμβάλουν στις εισβολές και ξανάρχισε τις επιθέσεις κατά πλήθους κεντρικών τραπεζών τον Φεβρουάριο.


Η ομάδα των Anonymous επιτέθηκε πέρυσι σε τουλάχιστον οχτώ νομισματικές αρχές, μεταξύ αυτών η Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Ελλάδας και η Τράπεζα του Μεξικού, όπως ανέφεραν οι δύο πηγές. Μία εξ' αυτών δήλωσε ότι σε μία αλλαγή πλεύσης, οι Anonymous εξετάζουν το ενδεχόμενο να πωλούν τις εμπιστευτικές πληροφορίες που αποκτούν.


Ως απάντηση σε αυτή την απειλή, Κεντρικές Τράπεζες ανά τον κόσμο ενισχύουν τις διαδυκτιακές άμυνές τους. Όπως αναφέρει η Limor Kessem, σύμβουλος στα Συστήματα Ασφαλείας της IBM, η μεγαλύτερη επαγρύπνηση από πλευράς των κεντρικών τραπεζών δικαιολογείται από τις αυξανόμενες επιθέσεις χάκερς που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Σύμφωνα με την ίδια, έχουν εντοπιστεί αρκετές ομάδες που έχουν στο στόχαστρό τους τις τράπεζες και αναμένται να αυξηθούν σε αριθμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.