ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωζώνη: Το πιο hot επενδυτικό trend τα τραπεζικά ομόλογα

14:36 - 17 Μαρ 2017 | Aγορές

Επενδυτές οι οποίοι διψούν για αποδόσεις, επιστρέφουν ταχύτατα στα μέχρι σήμερα επενδυτικά αδιάφορα ευρωπαϊκά τραπεζικά ομόλογα. Πολλά από αυτά προσφέρουν άκρως δελεαστικές αποδόσεις αλλά καλό είναι να έχει κάποιος μέτρο και να μην κινείται επιθετικά, σύμφωνα με την Alliance Bernstein.

Οι ομολογιακές εκδόσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών που έγιναν για να καλύψουν τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποτελούν την πιο hot επενδυτική τάση στην Ευρωζώνη. Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης επιτάσσει οι τράπεζες να έχουν πολλές και διαφορετικές βαθμιδες κεφαλαιακής επάρκειας προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν αν υπάρξει κάποια ζημιά.

Μεταξύ των ομολόγων που έχουν εκδοθεί είναι και τα λεγόμενα ΑΤ1 (additional Tier 1) ή ακόμα πιο γνωστά ως CoCos. Αυτά τα ομόλογα προσφέρουν δελεαστικές αποδόσεις σε επενδυτές που αναζητούν κάτι καλύτερο για το χαρτοφυλάκιό τους.

Ωστόσο, τα ομόλογα αυτά δεν ενδείκνυνται για όλους τους επενδυτές, καθώς στην αρχή της χρονιάς υπήρξε ένα δυνατό ξεπούλημα ότι στην αναζωπύρωση των τραπεζικών προβλημάτων, υπήρξε η ανησυχία ότι οι εκδότες θα σταματήσουν να πληρώνουν τα κουπόνια.

Ωστόσο, από τότε, υπήρξαν κάποιες σημαντικές διευκολύνσεις όσον αφορά στα κεφάλαια που απαιτούνται ως “ασφάλεια” από τις τράπεζες, ενώ οι επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου, ενίσχυσαν τους ισολογισμούς και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Φυσικά, ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικός σχετικά με το ποιο ομόλογο είναι το καλύτερο με κάθε έννοια, ενώ θα πρέπει να γνωρίζει ότι πάντα οι υψηλότερες αποδόσεις έρχονται με υψηλότερο κίνδυνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.