ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Wall Street: Όλο και πιο bullish οι επενδυτές για τις μετοχές

12:39 - 03 Απρ 2017 | Aγορές

Οι επενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν μετοχές, την ώρα που η Wall Street παραμένει σε τροχιά σταθεροποίησης στα ιστορικά της υψηλά. Τα τελευταία στοιχεία από το NYSE δείχνουν ότι το margin debt βρίσκεται σε νέα επίπεδα-ρεκόρ στα $528,2 δισ. το Φεβρουάριο, υψηλότερα από τα $513,3 δισ. τον Ιανουάριο.

Ο δανεισμός για αγορά μετοχών, είναι μια ένδειξη ότι οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι και εκτιμούν ότι οι μετοχές θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά. Συνήθως, όταν υπάρχουν αυτές οι ενδείξεις, οι επενδυτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις τοποθετήσεις τους στις μετοχές, καθώς ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι όταν το πλήθος διακατέχεται από ενθουσιασμό, τα πράγματα δεν είναι καλά. Βέβαια για την ώρα, δεν υπάρχει επενδυτική έξαρση.

Ο λόγος για τον οποίο η αύξηση του margin debt δεν είναι θετικός για τις αγορές, είναι γιατί στην περίπτωση μιας πτώσης των αγορών, το υπόλοιπο χρηματικό διαθέσιμο των επενδυτικών λογαριασμών, δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι απώλειες (οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να είναι μεγάλες) και αυτό οδηγεί στο κλείσιμο του λογαριασμού. Για την ώρα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μια καταστροφική πτώση είναι απαραίτητη. Αντιθέτως, πτώσεις 3%-5% αρκούν για να βγάλουν εκτός παιχνιδιού αυτούς τους επενδυτές.

03 04 17 margin

Ιστορικά, το margin debt σημείωσε άνοδο 22% στο τέλος του 199 πριν κορυφώσει το Μάρτιο του 2000, τον ίδιο μήνα που κορύφωσαν και οι μετοχές. Το 2007, ο δείκτης margin debt, κορύφωσε τρεις μήνες πριν από την κορυφή της Wall Street.

Κατά τη διάρκεια των περασμένων 12 μηνών, υπήρξαν στιγμές όπου η συμπεριφορά του δείκτη έδειχνε να οδηγεί σε μια αλλαγή του κλίματος για τις μετοχές, αλλά σε καμία των περιπτώσεων οι αγορές δεν κατάφεραν να αλλάξουν κατεύθυνση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.