ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτόκια: Η Fed θα αιφνιδιαστεί από την πτώση του πληθωρισμού

15:00 - 10 Απρ 2017 | Aγορές

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,74% από 2,50% τον περασμένο μήνα, αυξάνοντας κατακόρυφα τις φήμες για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. ωστόσο, σύμφωνα με τον Jeff Gundlach, στους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά χαμηλότερα.

Ο Gundlach τόνισε ότι η άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε σε άνοδο των επιτοκίων των ομολόγων, αλλά στους επόμενους μήνες, ο πληθωρισμός θα βρεθεί από το 2,74% στο 1,90%. Ο Gundlach εκτιμά ότι ο τρόπος υπολογισμού του πληθωρισμού, δίνει ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα στο παρελθόν και όχι στα πρόσφατα στοιχεία, ενώ με το πετρέλαιο να σταθεροποιείται στα $50, ο πληθωρισμός θα σημειώσει αποκλιμάκωση.

Οι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για το αμερικανικό ΑΕΠ, συγκλίνουν σε άνοδο κατά 4,7% και αυτό σύμφωνα με τον Gundlach αποτελεί σημαντική ένδειξη για τις τιμές των ομολόγων. Βέβαια με τις αποδόσεις του δεκαετούς στο 2,36% σημαίνει ότι τα επιτόκια είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με το ΑΕΠ.

Με βάση την παραπάνω παρατήρηση, ο Gundlach εκτιμά ότι είτε οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα είτε οι αναλυτές θα αναθεωρήσουν πτωτικά τις εκτιμήσεις τους.

Ο Gundlach εκτιμά ότι από την αρχή του 2017, οι οικονομίες βιώνουν την πιο συγχρονισμένη άνοδο των τελευταίων ετών. Κάποια μακροοικονομικά στοιχεία είναι ακόμα ισχυρότερα από αυτά που αντιλαμβάνονται οι επενδυτές, όπως για παράδειγμα ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προάγγελος ξαφνικής αλλαγής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Ο Gundlach θεωρεί σημαντική την αντίδραση των αγορών όταν η Fed θα κάνει πίσω στις αυξήσεις επιτοκίων, λόγω της πτώσης του πληθωρισμού. Ήδη, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει δυο αυξήσεις επιτοκίων, αλλά θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις εκτιμήσεις τους με τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Αυτό θα έχει σημαντικό ενδιαφέρον για την αντίδραση των αγορών, σε λιγότερες αυξήσεις επιτοκίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.